Bardzo prosta w wykonaniu przekąska, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem i żółtym serem. Znakomity pomysł na szybką w wykonaniu przekąskę z gotowego ciasta francuskiego. Szybko, tanio i smacznie. Polecam

paluchy z ciasta francuskiego

Paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto francuskie z boczkiem i serem, czyli przekąska, która genialnie sprawdzi się na domówce, lub zwyczajnym spotkaniu. To również znakomity pomysł na przekąskę do pracy. Wystarczy, że masz w lodówce boczek lub ulubioną szynkę, żółty ser, jajka oraz gotowe ciasto francuskie, a kilka minut zrobisz pyszne, chrupiące imprezowe paluchy z ciasta francuskiego. U mnie sprawdzają się rewelacyjnie! Tak jak inne przekąski z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Jeśli szukasz pomysłów na przekąski wypróbuj koniecznie mięso mielone w cieście francuskim , ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem oraz parówki w cieście francuskim. A w sezonie koniecznie wypróbuj bardzo prosty przepis na szparagi w cieście francuskim.

Paluchy z ciasta francuskiego-przepis

Składniki

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • boczek w cienkich plastrach
  • ser żółty 100-150 g
  • jajko 1 szt.
  • sezam, mak, sól gruboziarnista lub zioła do posypania

wykonanie

Blachę wyłóż dobrej jakości papierem do pieczenia i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Żółty ser zetrzyj na tarce.

Ciasto francuskie rozpakuj, ułóż na blacie i lekko rozwałkuj. Następnie pokrój na równe paski, mniej więcej szerokości plastrów boczku. Na każdym pasku ciasta ułóż plaster boczku i posyp żółtym serem. Złap za oba brzegi i zwiń w spiralę. Zwinięte ciasto francuskie układaj na blaszce do pieczenia w odstępach, ponieważ jeszcze nieco podrosną. Następnie każdą spiralkę z ciasta francuskiego wysmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem, sezamem lub ziołami. Świetnie sprawdza się również gruboziarnista sól.

Piecz 15-20 minut, tryb góra dół, środkowa pólka.

Gotowe paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem smakują najlepiej z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się sos tysiąca wysp, sos czosnkowy lub porostu ketchup :).

paluchy z ciasta francuskiego

Życzę smacznego!

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.