Szybki i banalnie prosty przepis na paszteciki z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą. Prosty sposób na wykorzystanie mięsa, które zostanie z niedzieli. Takie paszteciki drożdżowe sprawdza się na przekąskę a nawet spotkanie ze znajomymi. Prosto,smacznie i tanio. Zachęcam do skorzystania z tego przepisu na kruche paszteciki z mięsem!

Paszteciki z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną.

Nie lubię gdy w kuchni coś się marnuje i ląduje w koszu. Z resztą pewnie nie tylko ja. A te kruche paszteciki z mięsem, to bardzo prosty sposób na wykorzystanie mięsa, które zostało z zupy.

Jeśli nie wiesz jak wykorzystać mięso z rosołu, a znudziły Ci się już krokiety czy pierogi, to myślę, że ten przepis może Ci się spodobać. Tym bardziej że nie jest zbyt skomplikowany. Przepis na ciasto krucho-drożdżowe jest uniwersalny, dlatego możesz spokojnie wykorzystać dowolny ulubiony farsz.

Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na to jak wykorzystać mięso rosołowe to polecam Ci : Kotlety z mięsem z rosołu.

Jak widać nie wszystkie paszteciki z mięsem z rosołu ułożone były spodem do dołu i lekko się odkleiły 😉 Mój Pomocnik nie wiedział, że łączenie musi być na dole. Ale to nic i tak były pyszne 🙂

Paszteciki z mięsem z rosołu-przepis

Składniki

Ciasto

  • mąka pszenna 500 g oraz dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • drożdże świeże 25 g
  • jogurt grecki 250 g lub kwaśna śmietana
  • masło 200 g
  • żółtka 3 szt.
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz

  • mięso gotowane z rosołu około 300 g
  • kapusta kiszona około 300 g
  • cebula większa 1 szt
  • jajko 2 szt
  • sól
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra 1/4 łyżeczki
  • kminek 1 łyżeczka
  • liść laurowy 2 szt
  • owoc jałowca 3 szt.
  • ziele angielskie 2 szt
  • bulion kilka łyżek
  • mak lub sezam do posypania
  • masło 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • kasza manna 1 łyżka

paszteciki z mięsem z rosołu, jak zrobić?

Kapustę poszatkuj drobniej, zalej około 1/2 szklanki wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, kminek mielony. Ugotuj do miękkości (około 20-30 minut), na wolnym ogniu pod lekko uchylonym przykryciem. W razie potrzeby dodaj więcej wody, jeśli bardzo odparuje. Następnie wyjmij przyprawy.

Mięso zmiel w maszynce.

Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Gdy się zarumieni dodaj masło, paprykę słodką, ostrą, pieprz ziołowy. Smaż chwilę, następnie dodaj zmielone mięso, ugotowaną kapustę. Smaż kilka minut, aż smaki się połączą. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku i odstaw do wystudzenia.

Przygotuj ciasto krucho-drożdżowe. Mąkę przesiej do miski, drożdże wymieszaj z cukrem, aż staną się płynne, Dodaj do mąki, dodaj jogurt naturalny, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, sól oraz żółtka. Następnie zagnieć jednolite gładkie ciasto. Do wyrobienia ciasta możesz też użyć robota.

Ciasto krucho-drożdżowe teoretycznie nie musi wyrastać, ale ja odstawiam zawsze na około 30 minut aby odpoczęło.

Po wystudzeniu farszu, jeśli farsz wyda Ci się bardzo suchy, możesz dodać odrobinę rosołu. Następnie dodaj jajka i kaszę manną. Dobrze wymieszaj składniki.

Ciasto oraz farsz podziel na 3 części.

Na oprószonym mąką blacie z jednej ciasta rozwałkuj prostokąt mniej więcej o wymiarach 15/45 cm. Następnie, bliżej dolnej krawędzi, rozprowadź równomiernie pasek farszu. Zwiń w rulon i ułóż łączeniem do dołu. Za pomocą ostrego noża wycinaj paszteciki o szerokości około 5 cm. Układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Przykryj ręcznikiem, odstaw na 20 minut i rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na koniec posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp makiem.

Kruche paszteciki z mięsem z rosołu i kiszona kapustą piecz 20-25 min, w trybie góra dół, lub na jasno-brązowy kolor.

paszteciki z mięsem z rosołu

Życzę smacznego!

Napisz komentarz