Najlepsza pieczeń rzymska z jajkiem, przepis do którego wracam często. Zwłaszcza z okazji Świąt Wielkanocnych, ale też bez specjalnych okazji. To genialny pomysł na obiad, kolację. Pieczeń z jajkiem sprawdza się też jako domowa wędlina. Taki klops, pulpet czy mielonka to genialny pomysł na mięso mielone.

Najlepsza pieczeń rzymska z jajkiem.

Domowa pieczeń rzymska z jajkiem, to zdecydowanie moja ulubiona. Moim zdaniem jest to najlepsza tradycyjna pieczeń, która pasuje doskonale na wszystkie okazje. Taka domowa pieczeń rzymska świetnie smakuje z sosem chrzanowym lub pieczeniowym.

Pieczeń rzymska inaczej.

Potrzebny Ci pomysł na pieczeń rzymską z jakiem inaczej? Do masy mięsnej dodaj pieczarki, groszek konserwowy lub paprykę. Dzięki temu wyjdzie Ci pyszna pieczeń rzymska z pieczarkami, groszkiem lub papryką. Jeśli zmieszasz wszystkie składniki wyjdzie Ci pieczeń rzymska z warzywami.

Pieczeń rzymska z mięsa mielonego.

Aby zrobić pieczeń rzymską z jajkiem użyłam mięsa mielonego z łopatki wieprzowej. Jeśli masz taką możliwość, mięso zmiel sam, lub poproś o zmielenie na miejscu w sklepie z całego kawałka. Do zrobienia pieczeni rzymskiej możesz też użyć mielonego karczku. Szynka może być nieco sucha, jednak jeśli do pieczeni rzymskiej chcesz użyć szynkę wieprzową wymieszaj ją pół na pół z łopatką wieprzową. W tym daniu możesz wykorzystać też mięso z indyka. Mięso powinno być dobrej jakości, ponieważ zła jakość mięsa może zepsuć smak potrawy.

Pieczeń rzymska. Przepis.

Żeby upiec pieczeń rzymską z jajkiem potrzebujesz foremkę o wymiarach około 26/12 cm oraz papier do pieczenia. formę możesz tez wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, jednak ja używam papieru do pieczenia.

Zapraszam na przepis!

pieczeń rzymska

Składniki.

  • około 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry ( opcjonalnie jeśli lubisz)
  • 1/2 bułki
  • 1 surowe jajko
  • 4-5 ugotowanych jajek (jeśli masz duże jajka użyj 4)
  • 2 łyżki musztardy

Wykonanie. Krok po kroku.

Przygotowanie Twojej pieczeni rzymskiej zacznij od ugotowania jajek na twardo oraz od podsmażenia cebuli na smalcu, ponieważ oba te składniki muszą wystygnąć. Po przestudzeniu obierz jajka ze skorupki. Możesz też wcześniej namoczyć bułkę.

W wysokiej misce umieść mięso mielone z łopatki wieprzowej, 1 surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzoną cebulę, namoczoną bułkę (bułkę odsącz z nadmiaru wody, ale nie całkowicie) oraz przyprawy – sól, pieprz, kolendrę oraz około 100 ml wody. Mięso dokładnie wyrób, jak na kotlety mielone. Ja wyrabiam farsz na pieczeń z jajkiem około 10 minut. Następnie odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

Formę, wyłóż papierem do pieczenia, lub nasmaruj obficie smalcem i obsyp bułką tartą. Następnie do formy nałóż warstwę około 2 cm mięsnego farszu, wygładź łyżką, ułóż ugotowane i obrane ze skorupki jajka. Następnie dodaj resztę farszu mięsnego na domową pieczeń z jajkiem. Delikatnie ugnieć i uformuj równy wierzch.

Na koniec swoją domową pieczeń rzymską z jajkami posmaruj musztardą.

Piecz swoją domową pieczeń rzymską w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w trybie góra dół przez około 1 godzinę.

Życzę smacznego!

pieczeń rzymska

Szukasz pomysłu na mięso z piekarnika?

Polecam Ci mój przepis na schab ze śliwką pieczony w rękawie.

Napisz komentarz