Moja ulubiona domowa pieczeń z brokułem, przepis do którego bardzo często wracam. Jest to sprawdzony przepis na pieczeń z brokułem mojej cioci. To smaczny klops, który bardzo ładnie się prezentuje. Ta pieczeń z brokułem bardzo nam smakuje i myślę że też ładnie wygląda. Często podaję taką pieczeń z brokułami, z ziemniakami lub jest to też świetna domowa wędlina na kanapki. Uważam że taka pieczeń, podobnie jak pieczeń rzymska z jajkiem idealnie sprawdzi się na Wielkanoc, Boże Narodzenie oraz inne okazje.
Pieczeń z brokułem. Jakie mięso użyć?
Najważniejsze jest aby mięso które wybierzesz do domowej pieczeni z brokułami nie było zbyt suche. Ważne jest też aby mięso było dobrej jakości. Do mojej pieczeni użyłam mięsa z łopatki wieprzowej. Możesz też użyć mielonej karkówki lub szynki. Jednak szynkę najlepiej wymieszaj pół na pół z łopatką wieprzową.
Pieczeń z brokułem. Przepis.
Pieczeń z brokułami robi się bardzo łatwo. Przygotowanie pieczeni z brokułem nie zajmie Ci dużo czasu.
Zapraszam na przepis!

Składniki.
Składniki na pieczeń z brokułem.
- 1 – 1,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 5-7 różyczek brokułu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 jajko
- około 1 płaska łyżeczka soli( według uznania)
- 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego (według uznania)
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 2 łyżki bułki tartej
- 50 ml wody
- 1-2 łyżeczki musztardy do posmarowania pieczeni
Domową pieczeń z brokułami możesz przyprawić ulubionymi przyprawami i ziołami.
Pieczeń z brokułem. wykonanie.
Przygotowanie pieczeni zacznij od podsmażenia cebulki i czosnku, ponieważ powinny przestygnąć. Do pieczenia przygotuj papier do pieczenia oraz formę o wymiarach 30/15 cm. Formę do pieczenia możesz tez wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, jednak ja zawsze używam papieru do pieczenia.

Na rozgrzaną patelnię dodaj smalec, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Usmaż na złoty kolor następnie odstaw do przestygnięcia. W misce umieść mięso, dodaj jajko, pieprz, sól, kminek, pieprz ziołowy, majeranek, bułkę tartą, wodę oraz przestudzoną cebulę z czosnkiem. Zacznij wyrabiać mięso, podobnie jak na kotlety mielone. Jeśli byłoby bardzo suche możesz dodać odrobinę wody filtrowanej. Farsz mięsny na pieczeń z brokułem wyrabiaj dokładnie kilka minut. Jeśli masz czas, możesz wyrobiony farsz mięsny odstawić na 30 minut do lodówki.

W formie do pieczenia ułóż około 2 cm warstwę farszu mięsnego, następnie poukładaj brokuły, jak na zdjęciu i dodaj resztę farszu.

Wierzch pieczeni wygładź łyżką i posmaruj warstwą musztardy. Pieczeń z brokułem piecz w temperaturze 180 stopni, tryb góra dół przez około 1 godzinę.
Życzę smacznego!

Szukasz pomysłu na mięso mielone?
Polecam Ci mój pomysł na zapiekanka z brokułami i mięsem mielonym.
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.