Pieczone ziemniaki w piekarniku dość często pojawiają się na naszych stołach. Jest to idealny dodatek do pieczonego, gotowanego lub smażonego mięsa. Pieczone ziemniaki doskonale komponują się z surówkami ze świeżych warzyw. Jednak mi najbardziej smakują z samym masłem i solą. Jest to lżejsza alternatywa dla popularnych frytek, ponieważ nie są smażone na głębokim tłuszczu. W...

Pieczone ziemniaki w piekarniku dość często pojawiają się na naszych stołach. Jest to idealny dodatek do pieczonego, gotowanego lub smażonego mięsa. Pieczone ziemniaki doskonale komponują się z surówkami ze świeżych warzyw. Jednak mi najbardziej smakują z samym masłem i solą. Jest to lżejsza alternatywa dla popularnych frytek, ponieważ nie są smażone na głębokim tłuszczu. W tym przepisie, udzielę wam kilku rad, które sprawdzają się w mojej kuchni. Jak zrobić aby Wasze pieczone ziemniaki były smaczne i chrupiące.

Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

Pieczone ziemniaki w piekarniku można upiec na kilka sposobów:

  • najpierw obgotowujemy ziemniaki, a następnie pieczemy
  • dokładnie myjemy ziemniaki, a następnie pieczemy w mundurkach
  • obieramy ziemniaki, następnie kroimy w talarki, łódeczki lub połówki
  • ziemniaki pieczemy w rękawie

Forma jest dowolna. Zależy jaki efekt końcowy mają mieć Wasze pieczone ziemniaczki.

Pieczone ziemniaki. Jak długo piec?

Ziemniaki pieczemy w zależności od ich wielkości od 40-50 minut. Przed końcem pieczenia najlepiej jest sprawdzić największego ziemniaka czy jest miękki. Ważną kwestią jest moc piekarnika, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Musicie wyczuć swój.

Pieczone ziemniaki. Jakie przyprawy będą najlepsze?

Do przyprawienia ziemniaków pieczonych przyda nam się:

  • słodka papryka
  • pieprz cayenn
  • oregano
  • sól
  • olej

Tu można dowolnie kombinować. Do pieczonych ziemniaków doskonale sprawdzi się suszony tymianek, jednak nie można przesadzić z jego ilością. Do ziemniaków pasuje też lubczyk.

Pieczone ziemniaki. Jaka temperatura pieczenia będzie najlepsza?

Ziemniaki wsadzam zawsze do piekarnika rozgrzanego do 210, natomiast w połowie pieczenia zwiększam temperaturę do 220 stopni. Piekarnik ustawiam na tryb góra dół, bez termoobiegu. Ważne jest też to, żeby ziemniaki poukładać równomiernie na blaszce w małych odstępach, natomiast nie powinny nakładać się na siebie. Do zapiekania ziemniaków oprócz blachy do pieczenia możemy użyć tez naczynia żaroodpornego. Ja używam naczynia, bo jest dla mnie wygodniejsze.

Jak upiec najlepsze ziemniaki?

Kilka moich rad jak upiec ziemniaki:

  • Obrane ziemniaki moczymy 30 minut w wodzie z 1 łyżeczką cukru. Pod wypływem cukru skrobia, która zawarta jest w ziemniakach sie wypłukuje. Natomiast cukier zostawia lekką powłokę która podczas pieczenia się krystalizuje.
  • Suche ziemniaki obtaczamy w oleju. 1 łyżka oleju na 1 kg ziemniaków. Dzięki temu ziemniaki się zarumienią.
  • Ziemniaki solimy zawsze po upieczeniu, ponieważ sól wyciąga wodę. Ziemniaki przez to będą lepkie i się nie zarumienią.

U mnie te 3 triki się sprawdzają!

pieczone ziemniaki

Polecam Wam przepis na bakłażan faszerowany. To danie idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków. Polecam też pomysł na ziemniaki z kurczakiem.

ziemniaki pieczone

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.