Najlepszy i banalnie prosty przepis na pieczony kalafior. Szybki sposób na kalafior z piekarnika, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, a nawet osobne danie! Szybko i mega smacznie! Polecam wypróbować!
Pieczony kalafior w przyprawach
Tak przygotowany kalafior to nie tylko doskonały pomysł na obiad, ale i też świetny pomysł na zdrową i smaczną kolację. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno.
Z pewnością to danie zasmakuje również najmłodszym.
Aby zrobić najlepszy pieczony kalafior w piekarniku, potrzebujesz tylko kilku podstawowych przypraw. Zapewne wszystkie te przyprawy masz już w domu. U mnie jest to zawsze sól, pieprz, czosnek granulowany oraz papryka. Dodatkowo będziesz potrzebować jeszcze kilku łyżek masła oraz oliwy. Jeśli lubisz dodatkowo możesz dodać również pieprz cayenne, ostrą paprykę i curry.
Ten przepis na kalafior z piekarnika jest doskonałym dodatkiem do głównego dania podobnie jak Brukselka pieczona, Kapusta panierowana czy też Młoda kapusta z koperkiem.
Koniecznie wypróbuj również przepis na Kalafior pieczony z sosem serowym, Zapiekanka z kalafiora, Kalafior z bułką tartą oraz Zupa kalafiorowa.
W tym przepisie kalafior podzieliłam na różyczki, jeśli chcesz zrobić pieczony kalafior w plastrach, wystarczy, że będziesz piec go parę minut dłużej.
Pod koniec pieczenia kalafior możesz również posypać tartym parmezanem. Kalafior z piekarnika w takiej wersji smakuje doskonale! A przed podaniem polecam Ci pieczony kalafior z serem posypać startą skórką z cytryny. Do pieczonego kalafiora doskonale pasować będzie też sos czosnkowy.
Kalafior z piekarnika jak zrobić?
Zapraszam na przepis!
Pieczony kalafior-przepis
Składniki
- kalafior średniej wielkości 1 szt.
- masło 2 łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- papryka słodka 1/2 łyżeczki
- czosnek suszony 1/2 łyżeczki
- pieprz 1/4 łyżeczki
- sól około 1/2 łyżeczki
Wykonanie
Piekarnik rozgrzej do 200-210 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kalafior oczyść i podziel na jednakowej wielkości różyczki.
Masło rozpuść, dodaj oliwę z oliwek, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Kalafior przełóż do miski, dodaj mieszankę przypraw, dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż na blachę do pieczenia. Kalafior rozłóż równomiernie, tak aby różyczki na siebie nie nachodziły.
Piecz 15-20 minut, lub do momentu gdy się zarumieni i będzie idealnie chrupki.
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.