Super soczysta pierś z kurczaka w chrupiącej panierce! Przepis prosty i bardzo smaczny. Kotlety z piersi kurczaka polane pysznym miodowo-czosnkowym sosem oraz posypane sezamem czyli super pomysł na obiad. Znakomicie smakują podane z ryżem lub makaronem ryżowym oraz warzywami! Polecam!

Pierś z kurczaka w panierce

Pierś z kurczaka w panierce z mąki.

Jeśli znudziła Ci się tradycyjna pierś z kurczaka w panierce z bułki tartej, to myślę, że moja propozycja Ci się spodoba! Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Chrupiąca i aromatyczna pierś z kurczaka w panierce z mąki jest absolutnie rewelacyjna.

Pierś z kurczaka w panierce jak i bez robię często. Jeśli szukasz pomysłu na lekki obiad z piekarnika to kurczak z mozzarellą i pomidorami lub pierś z kurczaka z kością sprawdzi się znakomicie!

Zapraszam na przepis!

Pierś z kurczaka w panierce

Składniki.

  • pierś z kurczaka mniejsza 4 szt. około 800 gram
  • mąka 1 szklanka
  • sól 2 łyżeczki
  • pieprz mielony 1 łyżeczka
  • imbir mielony 1 i 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • tymianek 1 łyżeczka
  • papryka słodka 2 łyżeczki
  • pieprz cayenne 1/2 łyżeczki
  • jajka 2-3 szt.
  • woda 8 łyżek
  • sezam 2 łyżki
  • olej do smażenia

Sos

  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • czosnek 3-4 ząbki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • mód 3/4 szklanki
  • pieprz mielony 1/2 – 1 łyżeczki

Pierś z kurczaka w panierce. Przepis.

Wykonanie.

Wykonanie piersi z kurczaka w panierce rozpocznij od przygotowania sosu miodowo-czosnkowego. W rondelku rozgrzej oliwę a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę, jednak uważaj aby nie przypalić czosnku. Następnie dodaj sos sojowy oraz miód. Gotuj, mieszając około 10 minut na średniej lub małej mocy palnika. Następnie odstaw do przestygnięcia.

Na suchej patelni upraż sezam.

Z mięsa usuń reszki błon oraz ewentualne kości. Następnie umyj mięso i osusz.

Mięso z kurczaka umieść pomiędzy dwoma arkuszami folii, a następnie ubij mięso jak na kotlety.

W większej misce umieść mąkę i przyprawy, sól, pieprz, imbir, gałkę, tymianek, paprykę, pieprz cayenne a następnie dokładnie wymieszaj.

Jajka roztrzep razem z wodą.

Piersi z kurczaka lekko dopraw solą oraz pieprzem.

Mięso obtocz w mieszance mąki i przypraw a następnie w mieszance jajka oraz wody. A następnie znów dokładnie w mieszance mąki i przypraw. Mięso powinno być równomiernie obtoczone w panierce.

Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron 3-5 minut na jedną stronę, w zależności od grubości. Użyj średniej mocy palnika.

Usmażone piersi z kurczaka ułóż na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.

Przed podaniem polej obficie sosem i posyp sezamem.

Tak przygotowaną pierś z kurczaka w panierce podaję z ugotowanym ryżem i warzywami.

Pierś z kurczaka w panierce

Życzę smacznego!

Pierś z kurczaka w panierce

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.