Pierś z kurczaka w sezamie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bitek z kurczaka. Bitki z kurczaka dość często goszczą na naszych stołach, ponieważ bardzo szybko się je robi oraz mięso z kurczaka jest tanie. Pierś z kurczaka w sezamie to fajna opcja, gdy te zwykłe ,,schabowe” z kurczaka nam się już przejadły. Kształt mają do siebie bardzo zbliżony, jednak smakują zupełnie inaczej. Myślę, że czasami warto spróbować czegoś innego. Nakład pracy w tym daniu jest praktycznie taki sam jak przy tradycyjnych bitkach drobiowych. Mi taka wersja bardzo przypadła do gustu.
Pierś z kurczaka w sezamie
Pierś z kurczaka w sezamie jest bardzo prosta w wykonaniu. W moim przepisie na kurczaka sezamie wystarczy wymieszać bułkę tartą oraz sezam i tak panierować mięso. Kuchnia chińska słynie z kurczaka w sezamie – czyli kurczak w sezamie po chińsku. Uważam jednak, że jest to trochę inna wersja, ponieważ nie jest smażona na głębokim tłuszczu.
Jak zrobić pierś z kurczaka w sezamie?
Zrobienie kurczaka w sezamie jest bardzo proste. Gotowe mięso smażymy tak jak zwykłe schabowe na tłuszczu. Mięso natomiast przyprawiamy trochę inaczej. Inna jest również panierka w tej potrawie. Do zrobienia piersi z kurczaka w sezamie będziemy potrzebowali:
- pierś z kurczaka
- bułka tartą
- jajka
- sezam
- czosnek
- i kilka przypraw
Jak zrobić panierkę do kurczaka w sezamie?
Panierkę sezamową do piersi z kurczaka robi się bardzo prosto, bo wystarczy ze sobą zmieszać 2 składniki. Jednym z nich jest bułka tarta a drugim sezam. Ja mieszam około 4 łyżki sezamu na 1 szklankę bulki tartej. Jeśli wolicie bardziej sezamową wersję możecie dodać więcej sezamu, natomiast dla mnie takie proporcje są idealne.
Jaka bułka tarta jest najlepsza do piersi z kurczaka w sezamie?
Najlepsza bułka tarta to taka którą zetrzemy sami. Najlepiej będzie ususzyć bułki i zetrzeć na tarce lub użyć do tego malaksera, jednak wymaga to trochę pracy. Markety oferują szeroki wybór gotowych bułek tartych, natomiast w ich skład wchodzi zazwyczaj suszony chleb, a ilość bułki jest znikoma.
Zapraszam na przepis!
Polecam Wam też przepis na zapiekanka ze szpinakiem.
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.