Składniki

400 gram piersi z kurczaka ( 2 sztuki)
1 jajko
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka koperku suszonego
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
masło lub olej do smażenia

Sposób przygotwania

1.Mięso rozbić, jak na kotlety. Następnie natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić, solą, pieprzem, papryką, suszoną natką, koperkiem.
2.Przyprawione mięso obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce.
3.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy palnika z jednej i drugiej strony, na złoty kolor.

Pierś z kurczaka w sezamie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bitek z kurczaka. Bitki z kurczaka dość często goszczą na naszych stołach, ponieważ bardzo szybko się je robi oraz mięso z kurczaka jest tanie. Pierś z kurczaka w sezamie to fajna opcja, gdy te zwykłe ,,schabowe” z kurczaka nam się już przejadły. Kształt mają do siebie bardzo zbliżony, jednak smakują zupełnie inaczej. Myślę, że czasami warto spróbować czegoś innego. Nakład pracy w tym daniu jest praktycznie taki sam jak przy tradycyjnych bitkach drobiowych. Mi taka wersja bardzo przypadła do gustu.

Pierś z kurczaka w sezamie

Pierś z kurczaka w sezamie jest bardzo prosta w wykonaniu. W moim przepisie na kurczaka sezamie wystarczy wymieszać bułkę tartą oraz sezam i tak panierować mięso. Kuchnia chińska słynie z kurczaka w sezamie – czyli kurczak w sezamie po chińsku. Uważam jednak, że jest to trochę inna wersja, ponieważ nie jest smażona na głębokim tłuszczu.

Jak zrobić pierś z kurczaka w sezamie?

Zrobienie kurczaka w sezamie jest bardzo proste. Gotowe mięso smażymy tak jak zwykłe schabowe na tłuszczu. Mięso natomiast przyprawiamy trochę inaczej. Inna jest również panierka w tej potrawie. Do zrobienia piersi z kurczaka w sezamie będziemy potrzebowali:

  • pierś z kurczaka
  • bułka tartą
  • jajka
  • sezam
  • czosnek
  • i kilka przypraw

Jak zrobić panierkę do kurczaka w sezamie?

Panierkę sezamową do piersi z kurczaka robi się bardzo prosto, bo wystarczy ze sobą zmieszać 2 składniki. Jednym z nich jest bułka tarta a drugim sezam. Ja mieszam około 4 łyżki sezamu na 1 szklankę bulki tartej. Jeśli wolicie bardziej sezamową wersję możecie dodać więcej sezamu, natomiast dla mnie takie proporcje są idealne.

Jaka bułka tarta jest najlepsza do piersi z kurczaka w sezamie?

Najlepsza bułka tarta to taka którą zetrzemy sami. Najlepiej będzie ususzyć bułki i zetrzeć na tarce lub użyć do tego malaksera, jednak wymaga to trochę pracy. Markety oferują szeroki wybór gotowych bułek tartych, natomiast w ich skład wchodzi zazwyczaj suszony chleb, a ilość bułki jest znikoma.

Zapraszam na przepis!

pierś z kurczaka w sezamie

Polecam Wam też przepis na zapiekanka ze szpinakiem.

Napisz komentarz