Pizza na grubym cieście to danie kuchni amerykańskiej natomiast zapożyczone z kuchni włoskiej. Oba dania różnią się od siebie grubością ciasta i dodatkami. Pizza amerykańska ciasto drożdżowe, ze sporą ilością dodatków, żółtego sera oraz sosów. Najczęściej jest serwowana z ketchupem lub innymi sosami. Pizza włoska to bardzo cienkie ciasto drożdżowe ze skąpą ilością dodatków, posypana parmezanem lub mozzarellą. Do ciasta na pizzę włoską nie dodaje się cukru ponieważ drożdże muszą pracować wyłącznie na mące. Pizzę włoską podaje się z oliwą z oliwek. Pizzę piec można na wiele sposobów. W domowych warunkach najlepszy będzie piekarnik lub piekarnik parowy. Pizzę piec można w formie, na blaszce oraz na kamieniu. W najbliższym czasie na moim blogu pojawi się przepis na włoską pizzę, pieczoną na kamieniu.
Pizza na grubym cieście- jak zrobić?
Najlepsza pizza to taka, która pieczona jest w piecu opalanym drewnem, jednak takie piece spotkać można zazwyczaj w restauracjach. W naszych domach używamy zwykle tradycyjnych piekarników. Pizza na grubym cieście to ciasto drożdżowe z dodatkami. Ja na ciasto drożdżowe używam zawsze mąki pszennej, świeżych drożdży, soli, odrobiny cukru, oliwy z oliwek i wody. Najpierw należy zrobić zaczyn drożdżowy, ponieważ wtedy wiemy czy drożdże będą pracować. Następnie stopniowo łączyć wszystkie składniki. Ciasto drożdżowe wymaga czasu i cierpliwości, ponieważ wymaga wyrabiania oraz wyrastania.
Jakie dodatki będą najlepsze do pizzy amerykańskiej?
Pizza amerykańska to spora ilość dodatków. Jest to pizza na wypasie. Ja zawsze używam ulubionej szynki, pieczarek, cebuli , czosnku, sosu pomidorowego. W zależności od tego na co mam ochotę, ponieważ składniki można mieszać dowolnie. Ulubiona pizza mojej mamy to pizza hawajska z ananasem natomiast dla wielu osób taka pizza z ananasem nie jest jadalna.
Zapraszam na przepis!
Ja ciasto dzielę zawsze na dwie części i piekę w formie o średnicy 25 cm, natomiast jeśli macie większą blachę możecie upiec jedna dużą pizzę. Ważne aby spód był równomiernie rozprowadzony, jednak boki mogą być trochę grubsze. Ja pizzę piekę zawsze w maksymalnej temperaturze piekarnika 8-10 minut.

Zapraszam na inne moje przepisy. Polecam wam przepis na zapiekana ze szpinakiem.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.