Moje ulubione placki bananowe to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu podwieczorek. Pachnące placuszki bananowe, które zrobisz z kilku prostych składników. Jest to świetny pomysł na deser z bananów dla najmłodszych, ale i też zasmakuje tym starszym. Jeśli szukasz pomysłu na deser z bananów, lub szybkiego przepisu na placki na słodko to bardzo polecam Ci...

Moje ulubione placki bananowe to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu podwieczorek. Pachnące placuszki bananowe, które zrobisz z kilku prostych składników. Jest to świetny pomysł na deser z bananów dla najmłodszych, ale i też zasmakuje tym starszym. Jeśli szukasz pomysłu na deser z bananów, lub szybkiego przepisu na placki na słodko to bardzo polecam Ci ten przepis!

Placki bananowe na mleku.

Placki bananowe na mleku smakują genialnie podane z syropem klonowym, płynnym miodem oraz ulubionym dżemem owocowym. Można je również serwować wyłącznie z cukrem pudrem. Doskonałym dodatkiem do placuszków bananowych jest także czekolada, bita śmietana oraz świeże owoce sezonowe. Jeśli szukasz pomysłu na to co zrobić z dojrzałych bananów, lub co zrobić na podwieczorek to wypróbuj ten przepis!

Zapraszam na przepis!

Placki bananowe

Placki bananowe. Przepis.

Placuszki bananowe to bardzo prosty przepis na szybki domowy deser. Takie placuszki bananowe to także świetny pomysł na pyszne śniadanie na słodko, które przygotujesz bardzo szybko. Poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać to danie. Z podanych niżej składników otrzymasz około 12 sztuk domowych placuszków bananowych.

Placki bananowe.

składniki.

  • banany dojrzałe 2 szt.
  • mąka pszenna 200 gram
  • cukier 30-50 gram
  • olej 2 łyżki oraz do smażenia
  • mleka 100 ml
  • jajka 2 szt.
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka

Jeśli placki z bananów będziesz podawać np. z czekoladą, miodem,syropem klonowym polecam Ci użyć mniejszej ilości cukru.

Placki bananowe.

wykonanie.

Obrane ze skórki banany pokrój na mniejsze kawałki, umieść w wysokim naczyniu. Następnie dodaj jajka, mleko oraz olej. Wszystko zblenduj na jednolitą masę. Następnie przedłuż do miski i dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Dokładnie połącz składniki na jednolitą masę. Ciasto na placuszki bananowe powinno być gęste.

Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz. Następnie formuj niewielkie placki (wyszło mi 4 sztuki na jedną partię smażenia). Smaż z obu stron na złoto-brązowy kolor na średniej mocy palnika.

Placki bananowe

Życzę smacznego!

Placki bananowe

Polecam: placuszki cytrynowe, placuszki z kaszy manny, sodziaki na maślance.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.