Moje ulubione placki ziemniaczane jak u Babci. Przepis na idealnie chrupiące placki. Świetny dodatek do głównego dania, zupy, jak i na kolację. Sprawdzają się również jako samodzielne danie. Wiadomo, że prosta, domowa, tradycyjna kuchnia jest najsmaczniejsza.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane. Jak zrobić?

Placki ziemniaczane, przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy zetrzeć na tarce ziemniaki i usmażyć na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu. Placki ziemniaczane, jakie ziemniaki? Rodzaj użytych ziemniaków ma tu bardzo duże znaczenie. Koniecznie wybierz ziemniaki mączaste czyli typu B lub C. Takie ziemniaki zawierają najwięcej skrobi i z nich wyjdą pyszne, chrupiące placki. Placki ziemniaczane jakie tarka? ziemniaki zawsze ścieram na najmniejszych oczkach czyli na papkę. Jeśli chcesz aby twoje placki były jeszcze bardziej chrupiące możesz zetrzeć je na średnich oczkach. Starte ziemniaki umieszczam zawsze na sicie, dzięki czemu tracą nadmiar wody. Ważne aby sito ustawić w naczyniu. Na dnie zbierze się skrobia, którą koniecznie dodaj do ciasta na placki kartoflane. Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarki? Wystarczy, że ziemniaki pokroisz na mniejsze kawałki, wrzucisz do kielicha blendera i zmiksujesz.

Co zrobić aby packi ziemniaczane nie ściemniały? Najlepszym sposobem jest usmażenie ich od razu po przygotowania ciasta. Można również dodać sok z cytryny, lub kwasek cytrynowy. Natomiast pamiętaj, że to już wpływa na smak placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane z czym podać?

Placki to pyszny dodatek do głównego dania. Rewelacyjne smakują podane z sosem mięsnym np. z gulaszem, z keksem gęstej śmietany z dodatkiem cukru, sosem czosnkowym lub gzikiem. Moje ulubione zdecydowanie te z kwaśną śmietaną i cukrem. Uwielbiam je również z zupą ogórkową. Jeśli lubisz potrawy z ziemniaków to sprawdź przepis na prażucha ziemniaczana.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane. Przepis.

składniki.

  • ziemniaki mączaste około 700 g
  • cebula 1 szt. średniej wielkości
  • czosnek 1 ząbek
  • jajko 1 szt.
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna 1 łyżka

Wykonanie.

Ziemniaki, cebulę , czosnek zetrzyj na tarce na małych oczkach na tzw. papkę. Starte ziemniaki umieść na sicie sito umieść w misce, dzięki czemu ziemniaki stracą nadmiar wody, a na dnie miski zbierze się skrobia.

Masę ziemniaczaną przełóż do miski, odlej wodę i dodaj skrobię, która zebrała się na dnie naczynia. Dodaj jajko, mąkę pszenna, około 1 płaską łyżeczkę soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu.

Dokładnie wymieszaj masę ziemniaczaną.

Na dobrze rozgrzany tłuszcz nakładaj niewielką ilość ciasta ( około 1 1/2 łyżki) Rozprowadź cienką warstwę. Smaż na średniej mocy panika z obu stron na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu układaj na ręczniku papierowym, dzięki czemu ociekną z nadmiaru tłuszczu. i twoje placki ziemniaczane nie będą tłuste.

Placki kartoflane podawaj od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. U mnie jest to obowiązkowo kwaśna śmietana i odrobina cukru.

Życzę smacznego!

Placki ziemniaczane

Napisz komentarz