Świetny przepis na placuszki cytrynowe, które robiła moja babcia. Mięciutkie, puszyste placuszki cytrynowe bez sody oraz proszku do pieczenia. Myślę, że jest to jedna ze smaczniejszych propozycji placków smażonych. Takie placki z dodatkiem cytryny smakują rewelacyjnie obsypane cukrem pudrem. Można je również podawać z bitą śmietaną. Jest to bardzo stary sprawdzony przepis na placuszki z cytryną mojej Babci.

Pomysł na placki.

Takie smażone placuszki ze świeżą cytryną to świetna propozycja na deser, podwieczorek i kolację, bo są naprawdę pyszne! To najlepsza opcja dla dzieci, ponieważ najmłodsi uwielbiają takie słodkie placki.

Domowe placuszki z cytryną są bardzo puszyste i lekkie, ponieważ dodałam do nich pianę z ubitych białek. Są też bardzo świeże i pachnące, bo zawierają cytrynę. Placuszki możesz podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują z domowym dżemem, jogurtem, miodem syropem klonowym oraz ze świeżymi sezonowymi owocami. Jednak najczęściej podaję domowe placuszki cytrynowe obsypane cukrem pudrem. Placuszki podaję też w innej formie. Bardzo często robię racuchy z jabłkiem oraz placuszki z kaszy manny i placuszki na maślance. Obie te propozycje są bardzo smaczne. Lecz dziś przepis na placuszki cytrynowe.

Zapraszam na przepis!

placuszki cytrynowe

Placuszki cytrynowe. Przepis.

Jak zrobić domowe placuszki cytrynowe? Wykonanie placuszków cytrynowych jest bardzo proste, bo nie wymagają dużo pracy. Poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać to danie.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki.

  • 1 szklanka mąki ( niepełna)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do smażenia
  • kilka łyżek wody (w razie potrzeby)

Placuszki cytrynowe. Jak zrobić

1 łyżeczkę mąki umieść w rondelku dokładnie wymieszaj z 5 łyżkami mleka. Następnie dodaj skórkę z otartej cytryny, cukier, szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając zagotuj. Powstanie gęsta masa. Odstaw do przestygnięcia.

Bialka odziel od zółtek. Bialka ze szczytą soli ubij na szytwną pianę.

Do przestudzonej masy dodaj żółtka i resztę mąki i sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem). Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj kilka łyżek wody.

Do powstałej masy dodaj ubite białka, jednak mieszaj już łyżką, delikatnie łącz składniki. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor na mniejszej lub średniej mocy palnika.

placuszki cytrynowe

Życzę smacznego!

placuszki cytrynowe

Napisz komentarz