Mój ulubiony przepis na smażone polędwiczki z dorsza. Dorsz smażony w panierce to świetna propozycja na obiad. Bardzo często wracam do tego przepisu, ponieważ tak przyprawiona ryba bardzo nam smakuje. Bardzo polecam Ci ten przepis!

Polędwiczki z dorsza smażone.

Polędwiczki z dorsza smażone w panierce to pomysł na pyszny obiad, który idealnie komponuje się z frytkami i pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Dorsz smażony genialnie pasuje do surówek ze świeżych warzyw np. surówka z marchewki lub surówka z kiszonej kapusty. Takie polędwiczki z dorsza możesz też przygotować bez panierki. Polędwica z dorsza pieczona w piekarniku z warzywami to kolejny pomysł na pyszne danie. Dorsz to bardzo zdrowa ryba, dlatego powinna pojawiać się często w naszej diecie. Jest zdrowym źródłem białka, kwasów omega 3 oraz wiele korzystnych dla zdrowia witamin. Dzięki zawartości witaminy D3 wzmacnia Naszą odporność. To na prawdę świetna alternatywa dla drobiu, wieprzowiny czy wołowiny.

Zapraszam na przepis!

polędwiczki z dorsza

Polędwiczki z dorsza. Przepis.

Do przygotowania smażonych polędwiczek z dorsza w panierce użyłam mrożonych polędwiczek z dorsza. Jednak w ten sam sposób możesz tez przyprawić fileta lub wybrać inną rybę. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie jak zrobić polędwiczki z dorsza, lub jak smażyć polędwiczki z dorsza to jesteś w dobrym miejscu. Ponieważ poniżej krok po kroku opiszę jak przygotować polędwicę z dorsza.

Składniki.

  • 350 gram mrożonej polędwicy z dorsza (6 sztuk)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • sok z cytryny lub limonki
  • bułka tarta do panierowania
  • 1-2 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia

Polędwice z dorsza możesz usmażyć na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym. Pieprz czarny możesz zastąpić białym pieprzem, który pasuje do ryby. Jednak ja wybieram zawsze pieprz czarny mielony.

Wykonanie.

Mrożone polędwiczki pozostaw do całkowitego rozmrożenia. Aby ryba dobrze się smażyła wytrzyj ją ręcznikiem papierowym, jednak użyj takiego, który jest przeznaczony do żywności. Ułóż na talerzu. Następnie przypraw solą, pieprzem, natrzyj przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnkiem oraz skrop sokiem z cytryny lub limonki, z obu stron.

Przyprawione polędwiczki obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu 4-5 minut na obie strony lub na złoty kolor.

polędwiczki z dorsza

Życzę smacznego!

Polecam Ci: krewetki w sosie kokosowym, sałatka śledziowa, kotlety rybne.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.