Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowym. Mój ulubiony przepis na wykorzystanie mięsa mielonego z kurczaka. Takie pulpeciki lub też klopsiki z kurczaka w sosie pieczarkowym to znakomity pomysł na na obiad.

Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym.

Te pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym ze śmietaną to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego z kurczaka. Doskonale sprawdzi się zarówno mięso mielone z piersi kurczaka lub udek. Jednak możesz śmiało użyć mięsa z indyka jak i kurczaka. Jeśli masz taką możliwość mięso zmiel sam w maszynce. Dzięki temu masz pewność, co do użytych składników oraz możesz pozbyć się ewentualnych chrząstek, kości. To bardzo prosty przepis na pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowym, dlatego myślę, że poradzi z nim sobie każdy.

W przepisie na pulpeciki z kurczaka z sosem pieczarkowym wykorzystałam bulion warzywny. Przepis na bulion warzywny, znajdziesz na moim blogu.

Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowym? Jak zrobić? Z czym podawać?

Pulpeciki z kurczaka w sosie pieczarkowym

Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowym-przepis

Pulpeciki z kurczaka w sosie pieczarkowym
Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowym.

Składniki na pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowym

  • mięso mielone z piersi kurczaka około 500 g
  • bułka czerstwa 1/2 szt.
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • jajko 1 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • tarty parmezan ( opcjonalnie) 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

Sos

  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • cebula 1 szt. średniej wielkości
  • czosnek 3 ząbki
  • śmietanka 30% 50-100 ml
  • bulion warzywny lub rosół 1 i 1/2 szklanki lub więcej
  • pieczarki 250 g lub więcej
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • rozmaryn suszony 1/2 łyżeczki
  • pietruszka suszona 1/2 łyżeczki
  • sos sojowy ( opcjonalnie) 1-2 łyżeczki
  • sól oraz pieprz do smaku
  • sok z cytryny (opcjonalnie) 1-2 łyżki

wykonanie.

Czerstwą bułkę zalej zimną wodą i odstaw na bok. Gdy całkowicie namoknie odciśnij z nadmiaru płynu i umieść w misce.

Do miski dodaj zmielone mięso z kurczaka, paprykę słodką, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki z kurczaka. Jeśli farsz będzie zbyt luźny, a więc ciężko będzie formować z niego kotlety, dodaj odrobinę bułki tartej. Kotlety najlepiej formuj lekko zwilżonymi dłońmi.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Pulpety smaż partiami krótko z obu stron na złoty kolor. Użyj większej mocy panika. Kotlety mają się jedynie zamknąć, bo będą się jeszcze dusić w sosie. Następnie przełóż do innego naczynia.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.Pieczarki posiekaj.

Na tą samą patelnię dodaj oliwę z oliwek oraz masło. Teraz użyj już mniejszej mocy palnika. Następnie dodaj posiekaną cebulę. Smaż do momentu, aż zmięknie. Następnie dodaj pieczarki, czosnek i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę, ale uważaj aby nie przypalić mąki. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo bulion. Mieszaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj rozmaryn, natkę pietruszki, sos sojowy, paprykę sól, pieprz do smaku oraz pulpeciki z kurczaka. Jeśli sos wyda Ci się zbyt gęsty dodaj trochę wody lub bulionu. Całość duś, pod przykryciem na wolnym ogniu jeszcze 10-15 minut. Dodaj śmietankę, ponownie dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku. Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowym podawaj od razu po przygotowaniu.

Tak przygotowane pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowym z makaronem smakują bardzo dobrze. Możesz je tez śmiało podawać z ugotowanym na sypko ryżem, kaszą, lub ziemniakami. Możesz do nich zrobić również pyszne Puree ziemniaczane.

Pulpeciki z kurczaka w sosie pieczarkowym
Pulpeciki z kurczaka w sosie pieczarkowym.

Napisz komentarz