Składniki

1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
bułka tarta
sól
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
pieprz grubo mielony
100 ml wody
400 ml bulionu lub wody do sosu
1 łyżka masła
olej do smażenia
2 łyżeczki oregano
200 ml śmietany 18%
1 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotwania

1.Mięso umieść w misce, dodaj jajko, 1 łyżkę bułki tartej, wodę, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę oregano, 1/2 łyżeczki soli (lub więcej),1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego, 1 łyżeczkę papryki oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Następnie dokładnie wyrabiaj mięso. Po wyrobieniu możesz umieścić w lodówce. Jeśli mięso będzie bardzo suche dolej trochę wody.
2.Umyj pieczarki, jeśli je obierasz to obierz, następnie pokrój. Cebulę pokrój w kostkę. Masło rozpuść na patelni dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i chwilę podsmażaj. Dopraw oregano i pieprzem ziołowym
3.Z mięsnego farszu formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej. Następnie podsmaż na osobnej patelni z jednej i drugiej strony po 2-3 minuty na każdą stronę.
4.Do pieczarek dodaj bulion i zagotuj, Następnie dodaj kotlety i duś około 30 minut. Co jakiś czas kontroluj czy mięso się nie przypala. duś na małym lub średnim ogniu.
5.Pod koniec duszenia dodaj zahartowaną odrobiną sosu śmietanę i dopraw solą, pieprzem według uznania. Jeśli sos będzie rzadki duś do momentu aż odpruje

Pulpety w sosie pieczarkowym. Przepis.

Mój pomysł na pulpety w sosie pieczarkowym jest bardzo prosty. Jest idealny przepis na rodzinny domowy obiad dla całej rodziny. U mnie bardzo często goszczą na stole, ponieważ bardzo lubimy tę potrawę. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie i też bardzo smaczne. To jedno z tych dań które zawszę robię na dwa dni. Pulpety w sosie pieczarkowym są też bardzo lubiane przez najmłodszych, a przynajmniej w mojej rodzinie. Bardzo polecam Ci ten przepis na klopsy w sosie pieczarkowym

Moje ulubione domowe pulpety w sosie pieczarkowym.

Mój przepis na pulpety w sosie pieczarkowym jest bardzo prosty. Wystarczy, że wymieszasz dokładnie wszystkie składniki na klopsy. Następnie formujesz kotlety mielone i chwilę podsmażasz. Na koniec przekładasz do sosu pieczarkowego i dusisz. Do zrobienia moich pulpetów w sosie pieczarkowym będziesz potrzebować kilku składników.

Składniki

Jakich produktów będziesz potrzebować do domowych pulpetów w sosie pieczarkowym?

Do domowych pulpetów w sosie pieczarkowym będziesz potrzebować:

  • mięso mielone
  • pieczarki
  • masło
  • cebula
  • śmietana
  • kilka przypraw

Jakie mięso będzie najlepsze do pulpetów w sosie pieczarkowym?

W moim przepisie na klopsy w sosie pieczarkowym użyłam mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, jednak sprawdzi się również mięso mielone z szynki. Jeśli nie jesz wieprzowiny możesz też użyć mięso mielone z indyka lub mięso mielone wołowe. Ważne jest też aby mięso użyte przez Ciebie było dobrej jakość, ponieważ zła jakość mięsa może zepsuć tą potrawę. Możesz kupić mięso w kawałku i zmielić za pomocą maszynki do mielenia. Jeśli nie masz kup mięso w sprawdzonym źródle, najlepiej gdzie będzie mielone ma miejscu. Unikaj gotowego, paczkowanego mięsa, bo często jest słabej jakości.

Z czym podawać pulpety w sosie pieczarkowym?

Mi domowe kotlety w sosie pieczarkowym najbardziej smakują z gotowanymi ziemniakami, lub puree ziemniaczanym. Jednak idealnie pasuje do nich też makaron lub ryż. Jako dodatek genialnie pasują ogórki kiszone, czerwone buraczki oraz surówka ze świeżych warzyw.

Pomysł na pulpety.

Pomysłów na pulpety jest naprawę wiele, myślę ze każdy znajdzie coś dla siebie. Te najbardziej znane to pulpety w sosie:

  • śmietanowym
  • koperkowym
  • pomidorowym
  • grzybowym
  • musztardowym.

Natomiast dzisiaj u mnie wersja w sosie pieczarkowym.

Zapraszam na przepis!

Szukasz pomysłu na obiad?

Polecam ci mój pomysł na schab w sosie pomidorowym z cukinią, szybki makaron w sosie śmietanowym, domowe pieczonki.

Życzę smacznego!

pulpety w sosie pieczarkowym

Napisz komentarz