Bardzo lubimy puree ziemniaczane, dlatego bardzo często gości na naszym stole. Zwłaszcza, że wykonanie jest bardzo proste, a smak po prostu niesamowity. Idealnie, kremowe, maślane, pyszne. Sprawdź jak zrobić najlepsze puree ziemniaczane lub po prostu tłuczone ziemniaki. Tłuczone ziemniaki. Puree ziemniaczane z gotowanych ziemniaków to tylko kilka prostych składników. A więc ugotowane ziemniaki, mleko lub...

Bardzo lubimy puree ziemniaczane, dlatego bardzo często gości na naszym stole. Zwłaszcza, że wykonanie jest bardzo proste, a smak po prostu niesamowity. Idealnie, kremowe, maślane, pyszne. Sprawdź jak zrobić najlepsze puree ziemniaczane lub po prostu tłuczone ziemniaki.

puree ziemniaczane

Tłuczone ziemniaki.

Puree ziemniaczane z gotowanych ziemniaków to tylko kilka prostych składników. A więc ugotowane ziemniaki, mleko lub śmietanka masło oraz przyprawy. Przepisy są rożne. Ziemniaki na puree z ziemniaków można ugotować w mundurkach, lub też obrać ze skórki. Ja zawsze obieram. Najważniejszym składnikiem w tym daniu są oczywiście ziemniaki. Wybierz odmianę mączastą czyli typu B lub C. Te odmiany zawierają więcej skrobi.

Jest to podstawowy przepis na puree ziemniaczane, który możesz zmodyfikować wedle własnych upodobań. Tłuczone ziemniaki możesz urozmaicić dodając do nich np. ser, ulubione zioła, podsmażony boczek a nawet czosnek.

Ziemniaki to jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Oprócz tłuczonych uwielbiamy również ziemniaki pieczone, ziemniaki jak z ogniska lub grillowane ziemniaki.

W sklepach spotkać można gotowe puree ziemniaczane w proszku. Jednak ja nie ufam takim produktom. Przepis jest bardzo prosty i nie sprawia kłopotu. Myślę że domowe puree ziemniaczane jest o wiele smaczniejsze, a na pewno zdrowsze.

Puree ziemniaczane. Jak zrobić?

Doskonały dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do dań mięsnych, sosów. Świetnie sprawdzi się na uroczysty rodzinny obiad, ale i też bez okazji.

Pure ziemniaczane jak zrobić? Rozpocznij od ugotowania ziemniaków. Nie zapomnij posolić wody:). Tłuczone ziemniaki możesz ubić na dwa sposoby. Świetnie sprawdzi se wyłącznie tłuczek do ziemniaków. Możesz również użyć miksera, dzięki czemu osiągniesz jeszcze bardziej kremową i puszystą konsystencję.

Pure ziemniaczane ze śmietanką 30 czy mlekiem? To i to się sprawdzi. Zawsze używam mleka, natomiast jeśli użyjesz śmietanki i mleka w proporcjach pół na pół to otrzymasz jeszcze bardziej delikatną, kremową konsystencję. Sprawdzi się zarówno śmietanka 30% jak i kwaśna śmietana 18%.

Zapraszam na przepis!

Puree ziemniaczane. Przepis.

Składniki.

Szklanka ma pojemność 250 ml

  • ziemniaki około 1 kg
  • masło miękkie 4 łyżki
  • mleko ciepłe około 1 szklanka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie.

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na jednakowej wielkości kawałki, zalej zimną wodą, dodaj sól i ugotuj do miękkości. Zwykle trwa to 15-20 minut od momentu zagotowania wody. Następnie odcedź ziemniaki i pozwól im odparować.

Do ziemniaków dodaj masło, ciepłe mleko oraz sól i pieprz do smaku. Następnie, za pomocą tłuczka ugnieć na jednolitą, gładką konsystencję.

Mleko powinno być ciepłe, ponieważ dzięki temu lepiej się wchłania oraz ziemniaki pozostają gorące.

Aby uzyskać jeszcze bardziej gładką i kremową konsystencję ziemniaki możesz ubić za pomocą miksera.

Odstaw na około 5 minut aby puree ziemniaczane zgęstniało.

puree ziemniaczane

Życzę smacznego!

puree ziemniaczane

.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.