Prosty przepis na racuchy na maślance. Pomysł na pyszny deser. Rosyjskie placuszki na maślance bez dodatku drożdży. Puszyste racuchy na sodzie z patelni, a do ich wykonania nie potrzebujesz miksera. Szybko, tanio i smacznie!

Pyszny deser z kilku składników, czyli racuchy na maślance lub kefirze. Potrzebujesz jedynie paru podstawowych produktów, jest to maślanka, mąka, jajka, cukier. To rewelacyjny deser, który smakuje genialnie posypany cukrem pudrem. Rosyjskie placuszki, lub racuszki na maślance, doskonale smakują również z dodatkiem ulubionego dżemu, z musem jabłkowym oraz bitą śmietaną.

Jeśli szukasz przepisów na placuszki na słodko to polecam ci również proste placuszki cytrynowe, placki bananowe.

Jak zrobić racuchy na maślance?

Zapraszam na przepis!

racuchy na maślance

Racuchy na maślance-przepis

składniki

Szklanka ma pojemność 250 ml.

  • mąka pszenna 250 g
  • maślanka 1 szklanka
  • jajko 1 szt.
  • cukier 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • sól
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do podania

Wykonanie

Do miski dodaj maślankę, jajka, sodę, cukry, sól i dokładnie wymieszaj. Powinna powstać jednolita masa. Jeśli maślanka której używasz jest bardzo gęsta dodaj dodatkowo 2-3 łyżki maślanki więcej.

Następnie do składników przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Nie mieszaj zbyt długo, bo składniki maję się jedynie połączyć.

Na patelni rozgrzej olej. Następnie nakładaj po 1-2 łyżki ciasta i formuj placki. Placuszki smaż na średniej mocy panika, gdy na plackach sodowych pojawią się pęcherzyki powietrza obróć na drugą stronę i smaż chwilę do zarumienienia. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, aby ocieky z nadmiaru tłuszczu.

Racuchy na maślance podawaj od razu po przygotowaniu, przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

racuchy na maślance

Napisz komentarz