Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem almette, przepis na niezwykle prostą w wykonaniu przekąskę. Świetna przystawka na na Sylwestra, imprezę, zwykłe spotkanie ze znajomymi a nawet pomysł na lekką kolację. Prosto i smacznie! polecam!

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem.

Rolada szpinakowa, sprawdzony przepis, który jest bardzo prosty. Raczej nie ma z nią problemów, bo wychodzi zawsze. Podobnie jak Ślimaczki z ciasta francuskiego oraz Mięso mielone w cieście francuskim. Do nadzienia sprawdzi się praktycznie każdy kremowy serek kanapkowy np. Almette, philadelphia, bieluch, piątnica. Ja akurat użyłam naturalnego, śmietankowego oraz dodałam odrobinę chrzanu. Oczywiście chrzan możesz pominąć. Jeśli chcesz, możesz użyć dowolnego smakowego serka np. z dodatkiem szczypiorku lub cebulki.

Rolada szpinakowa z mrożonego szpinaku z łososiem wyjdzie równie pyszna. Wcześniej rozmroź szpinak, a następnie podsmaż na patelni z czosnkiem. Najważniejsze, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Ta rolada szpinakowa z łososiem i serkiem zasmakuje każdemu, no chyba że nie lubisz łososia. Łosoś to tylko jeden z wielu pomysłów na tę roladę. Doskonale sprawdzi się też szynka lub kurczak. Możesz również wykorzystać ulubione warzywa.

A jeśli nie masz piekarnika, to polecam Ci Roladki z tortilli z kurczakiem.

Zapraszam na przepis!

rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem-przepis

Składniki

  • szpinak świeży baby 150 g
  • jajka 4 szt.
  • czosnek 1-2 ząbki
  • mąka 4 łyżki z brzuszkiem
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • masło 1 łyżka

oraz

  • kremowy serek np. almette, philadelphia itp. około 300 g
  • łosoś wędzony 200 g
  • chrzan tarty 1 łyżeczka lub więcej (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • koperek posiekany 1 łyżka

rolada szpinakowa z łososiem jak zrobić?

Na patelni rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę oraz czysty szpinak. Smaż na małym ogniu, mieszając, do momentu, aż zmniejszy swoją objętość i odparuje. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak zblenduj i odstaw do wystudzenia.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Blachę, która jest w zestawie z piekarnikiem, wyłóż dobrej jakości papierem do pieczenia i odstaw na bok.

Białka oddziel od żółtek.

Do przestudzonego szpinaku dodaj żółtka oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, a następnie delikatnie połącz z masą szpinakową.

Rozprowadź równomiernie na blaszce do pieczenia.

Piecz w trybie grzania góra dół, środkowa półka przez około 20 minut, aż masa się zwiąże. Nie piecz zbyt długo, ponieważ jeśli przesuszysz ciasto, będzie się źle zwijać i może pękać. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Serek kremowy wymieszaj z chrzanem. Skrop z sokiem z cytryny i dopraw do smaku.

Ciasto szpinakowe ostrożnie oddziel od papieru do pieczenia i pozostaw na papierze. Na całej powierzchni ciasta rozprowadź równomiernie serek śmietankowy, następnie ułóż łososia i posyp zieleniną. Zawiń dość ścisło. Owiń roladę szpinakową z łososiem i serkiem papierem do pieczenia i włóż do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ostrym nożem pokrój w plastry i można podawać.

rolada szpinakowa z łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz