Przepis na soczyste roladki z kurczaka z pieczarkami i serem. Pomysł na pyszny obiad, na co dzień. Wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu.

Roladki drobiowe z pieczarkami i serem
Takie roladki z kurczaka z pieczarkami i serem żółtym to tani i smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis z wykorzystaniem tylko kilku ;podstawowych składników czyli piersi z kurczaka, pieczarek oraz żółtego sera. Smakują idealnie w połączeniu np. z puree ziemniaczanym. Do tych roladek z kurczaka doskonałe będą również chrupiące pieczone ziemniaki. Do takiego obiadu nie może zabraknąć porcji witamin!. Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem genialnie smakować będzie do tego zestawu moja ulubiona surówka z czerwonej kapusty lub surówka z kiszonych ogórków.

Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem przepis
składniki
- piersi z kurczaka 2 szt. około 400 g
- pieczarki około 200 g
- cebula 1 mała
- ser żółty około 70 g
- jajka 2 szt.
- bułka tarta
- mąka 2-3 łyżki
- sól
- pieprz
- papryka słodka 1 łyżeczka
- czosnek suszony 1/2 łyżeczki
- olej do smazenia
- masło 1-2 łyżki
Jak zrobić roladki z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem?
Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w półplasterki lub kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż do momentu, aż będzie miękka. Dodaj pokrojone pieczarki i podsmaż, aż będą miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Następnie odstaw do wystudzenia.

Mięso umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym i przekrój na pół. Następnie delikatnie rozbij za pomocą tłuczka. Do rozbicia mięsa możesz tak jak ja użyć woreczka foliowego. Następnie mięso dopraw solą, czosnkiem i pieprzem do smaku.
Ser zetrzyj na tarce.
Na każdym kawałku mięsa ułóż niewielką ilość pieczarek i żółtego sera. Zawiń roladki. Następnie obtocz w mące dokładnie dociśnij brzegi, powinny się ładnie skleić i umieść na 30 minut w lodówce.

Do jajek dodaj słodką paprykę i po szczypcie soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj. Roladki drobiowe obtocz w jajku i bułce tartej, a następnie uformuj kształt roladki dość mocno dociskając. Ponownie obtocz w jajku,bułce tartej i ponownie dobrze dociśnij, tak aby całość była zwarta. Dzięki temu ser nie wypłynie podczas smażenia.

Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na średnim ogniu.
Podawaj od razu po przygotowaniu.
Życzę smacznego!

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.