Pomysł na oszukane zrazy lub roladki z mięsa mielonego z boczkiem, cebulką oraz kiszonym ogórkiem. Alternatywa dla tradycyjnych zrazów ze śląska. Takie kotlety mielone z nadzieniem są bardzo proste w przygotowaniu, natomiast potrzeba trochę zręczności aby umieścić nadzienie w środku.

Roladki z mięsa mielonego z boczkiem.
Roladki z mięsa mielonego, przepis na świetny obiad. Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem kiszonym możesz przygotować bez specjalnej okazji. Ale również rewelacyjnie sprawdzą się na świąteczny obiad. Myślę, że gdy wypróbujesz ten prosty przepis to roladki z mięsa mielonego będą znacznie częściej gościć na Twoim stole. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że wszystkie składniki masz już w swojej kuchni. Pamiętaj aby użyć dobrej jakości mięsa. Świetnie sprawdzi się zarówno mielona wieprzowina jak i wołowina. Dziś akurat użyłam mielonej łopatki wieprzowej. Mięso kup w sprawdzonym źródle. Jeśli masz taką możliwość kup mięso w kawałku, zmiel je sam lub poproś o zmielenie na miejscu w sklepie.
Zrazy z mięsa mielonego.
Szybkie roladki z mięsa mielonego w sosie własnym, przepis ten polecam każdemu. Do sosu polecam dodać odrobinę suszonych grzybów, dzięki czemu sos będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
Jeśli lubisz mięso mielone to koniecznie sprawdź inne przepisy: kotlety mielone z kapustą kiszoną, mięso mielone w cieście francuskim, pieczeń rzymska.
Do roladek z mięsa mielonego polecam: prażucha ziemniaczana, puree ziemniaczane.

Roladki z mięsa mielonego. Przepis.
Składniki.
- mięso mielone około 500 g
- ogórek kiszony mały 1 szt
- cebula mała 1 szt.
- boczek kawałek
- musztarda
- bułka kawałek lub 3 łyżki bułki tartej
- mąka
- sól
- pieprz
- czosnek 2 ząbki
- masło klarowane 2 łyżki
- bulion
- grzyby suszone 3-4 szt.
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie 2 szt.
Wykonanie.
Boczek, cebulkę oraz kiszonego ogórka pokrój w kostkę.
Bułkę namocz w wodzie.

Mięso mielone umieść w misce dodaj namoczoną oraz odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie bardzo dokładnie wyrób mięso na kotlety. Jeśli mięso będzie źle wyrobione kotlety mogą się rozpadać.

Wyrobione mięso podziel na 4 równe części. Lekko zwilżonymi dłońmi uformuj płaski placek. Środek posmaruj niewielką ilością musztardy i nałóż pokrojone w kostkę cebulkę, boczek oraz ogórka. Następnie uformuj kształt roladki. Otocz obficie w mące i ponownie uformuj kształt. W miarę możliwości mocno dociśnij, aby roladki nie rozwalały się podczas smażenia.

Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na zloty kolor. Podlej bulionem. Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby. Duś pod przykryciem przez około 20 minut. Co jakiś czas obracaj roladki na drugą stronę. W razie potrzeby podlej wodą.
Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możesz zagęścić niewielką ilością mąki rozrobioną z odrobiną wody.
Roladki z mięsa mielonego podawaj od razu po przygotowaniu.

Życzę smacznego!
