Świetny przepis na ekspresowe roladki z tortilli z szynką na zimno. Idealny pomysł na lekką przekąskę do pracy, oraz jako przekąska na imprezę. Myślę, że to jedna z lepszych propozycji na smaczną przekąskę, a zwłaszcza że takie roladki z tortilli są uwielbiane przez dzieci.

Roladki z tortilli z szynką i serem.

Uważam, że szynka, ser oraz świeże warzywa to genialne połączenie w tej szybkiej przekąsce na zimno! Składniki idealnie ze sobą współgrają. A wykonanie tortilli z serem jest bardzo proste i zajmie Ci chwilę. W tym daniu składniki możesz mieszać dowolnie. Jednak jeśli nie jesz szynki, możesz ją pominąć. Otrzymasz wtedy pyszne wegetariańskie roladki z tortilli z żółtym serem. Ser i szynkę możesz też zastąpić łososiem wędzonym. Roladki z tortilli z łososiem to też świetna przekąska.

Roladki z tortilli z szynką i papryką.

Aby zrobić roladki z tortilli z szynką i serem użyłam żółtą paprykę. Jednak świetnie sprawdzi się też zielona i czerwona papryka. Użyj takiej, którą lubisz najbardziej. Ważne jest aby ser, szynka oraz reszta składników nie była zbyt grubo pokrojona, ponieważ utrudni to zawijanie tortilli.

Roladki z tortilli z szynką. Przepis.

Przepis na roladki z szynką jest bardzo prosty. Będziesz potrzebować folię spożywczą do zawinięcia tortilli.

Zapraszam na przepis!

roladki z tortilli z szynką

Składniki.

  • 4 placki tortilli
  • 12 większych plasterków szynki
  • 12 plasterków sera
  • 1 serek kanapkowy twarożkowy ( u mnie chrzanowy)
  • 1 łyżka majonezu
  • około 1/2 papryki (według uznania)
  • średniej wielkości ogórek świeży
  • 8 liści sałaty

Wykonanie.

Jak zrobić roladki z tortilli z szynką? Wykonanie swoich roladek rozpocznij od przygotowania sosu. Serek twarożkowy wymieszaj z 1 łyżką majonezu. Ogórka obierz ze skórki, następnie pokrój w cienkie paski, podobnie pokrój paprykę.

Na placku tortilli rozprowadź 1 łyżkę sosu, pomijając brzegi. Następnie na całej powierzchni tortilli ułóż 3 plasterki szynki , a szynce ułóż 3 plasterki sera. Na jednej połowie ułóż liście sałaty, a na sałacie pokrojone w paski paprykę i ogórka (po kilka sztuk, nie za dużo) . Zacznij rolować. Rolowanie rozpocznij od strony warzyw ku górze. Staraj się dość mocno dociskać, jednak uważaj aby nie przerwać placka tortilli. Tak samo postępuj z resztą placków. Zawiń w folie spożywczą i umieść na minimum 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie wyciągnij z foli i pokrój zawiniętą tortillę w roladki.

Życzę smacznego!

Szukasz pomysły na tortillę?

Polecam ci pomysł na domowy kebab w tortilli.

roladki z tortilli z szynką

Napisz komentarz