Świetny przepis na ekspresowe roladki z tortilli z szynką na zimno. Idealny pomysł na lekką przekąskę do pracy, oraz jako przekąska na imprezę. Myślę, że to jedna z lepszych propozycji na smaczną przekąskę, a zwłaszcza że takie roladki z tortilli są uwielbiane przez dzieci.
Roladki z tortilli z szynką i serem.
Uważam, że szynka, ser oraz świeże warzywa to genialne połączenie w tej szybkiej przekąsce na zimno! Składniki idealnie ze sobą współgrają. A wykonanie tortilli z serem jest bardzo proste i zajmie Ci chwilę. W tym daniu składniki możesz mieszać dowolnie. Jednak jeśli nie jesz szynki, możesz ją pominąć. Otrzymasz wtedy pyszne wegetariańskie roladki z tortilli z żółtym serem. Ser i szynkę możesz też zastąpić łososiem wędzonym. Roladki z tortilli z łososiem to też świetna przekąska.
Roladki z tortilli z szynką i papryką.
Aby zrobić roladki z tortilli z szynką i serem użyłam żółtą paprykę. Jednak świetnie sprawdzi się też zielona i czerwona papryka. Użyj takiej, którą lubisz najbardziej. Ważne jest aby ser, szynka oraz reszta składników nie była zbyt grubo pokrojona, ponieważ utrudni to zawijanie tortilli.
Roladki z tortilli z szynką. Przepis.
Przepis na roladki z szynką jest bardzo prosty. Będziesz potrzebować folię spożywczą do zawinięcia tortilli.
Zapraszam na przepis!

Składniki.
- 4 placki tortilli
- 12 większych plasterków szynki
- 12 plasterków sera
- 1 serek kanapkowy twarożkowy ( u mnie chrzanowy)
- 1 łyżka majonezu
- około 1/2 papryki (według uznania)
- średniej wielkości ogórek świeży
- 8 liści sałaty
Wykonanie.
Jak zrobić roladki z tortilli z szynką? Wykonanie swoich roladek rozpocznij od przygotowania sosu. Serek twarożkowy wymieszaj z 1 łyżką majonezu. Ogórka obierz ze skórki, następnie pokrój w cienkie paski, podobnie pokrój paprykę.
Na placku tortilli rozprowadź 1 łyżkę sosu, pomijając brzegi. Następnie na całej powierzchni tortilli ułóż 3 plasterki szynki , a szynce ułóż 3 plasterki sera. Na jednej połowie ułóż liście sałaty, a na sałacie pokrojone w paski paprykę i ogórka (po kilka sztuk, nie za dużo) . Zacznij rolować. Rolowanie rozpocznij od strony warzyw ku górze. Staraj się dość mocno dociskać, jednak uważaj aby nie przerwać placka tortilli. Tak samo postępuj z resztą placków. Zawiń w folie spożywczą i umieść na minimum 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie wyciągnij z foli i pokrój zawiniętą tortillę w roladki.
Życzę smacznego!

Szukasz pomysły na tortillę?
Polecam ci pomysł na domowy kebab w tortilli.

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.