Szybka ryba w cieście naleśnikowym. Sprawdzony przepis na obiad lub kolację z wykorzystaniem filetów rybnych. Zdecydowanie taka ryba to moja ulubiona! Polecam!

ryba w cieście naleśnikowym

W tym przepisie możesz użyć dowolne, ulubione filety rybne. U mnie to filety z dorsza. Akurat tę rybę lubię najbardziej. To danie uwielbiają również najmłodsi, przynajmniej w naszej rodzinie!

ryba w cieście naleśnikowym

Bardzo lubię rybę smażoną czy to w panierce z bułki tartej, czy w cieście, tak usmażona ryba w cieście naleśnikowym jest bardzo miękka i delikatna w środku. Panierka jest pyszna i chrupiąca. Choć szczerze nie lubię jej robić, bo ciasto jest dość klejące. Ale warto się przemęczyć 🙂 . Przepis na ciasto jest uniwersalny, więc możesz go też użyć np. do kurczaka. Polecam do ciasta dodać też odrobinę posiekanego koperku.

Ta ryba w cieście naleśnikowym to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej ryby smażonej w panierce, lub ryby w galarecie.

Taki dorsz w chrupiącym cieście smakuje rewelacyjnie z: Ziemniaki pieczone, Puree ziemniaczane, Surówka z kiszonej kapusty.

Jeśli jesteś fanem ryb, polecam Ci przepis na Polędwiczki z dorsza.

Lubisz sałatki śledziowe? Sprawdź również: Śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą, Śledzie po królewsku, Śledzie pod pierzynką.

Zapraszam na przepis!

Ryba w cieście naleśnikowym-przepis

Składniki

  • filety z dowolnej ryby, u mnie dorsz 400 g
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • jajko 1 szt
  • mleko około 1/2 szklanki
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • olej rzepakowy do smażenia

ryba w cieście naleśnikowym, jak zrobić?

Jeśli używasz filetów mrożonych, pozostaw je do rozmrożenia. Następnie osusz ręcznikiem papierowym. Podziel na mniejsze porcje, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Możesz również dodatkowo użyć ulubionych ziół.

Mąkę, mleko oraz jajko dokładnie wymieszaj. Powinno powstać gęste, jednolite ciasto, jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste i ciężko będzie się rozprowadzać, dodaj odrobinę więcej mleka.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Kawałki ryby otocz w cieście i smaż na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.

Rybę w cieście naleśnikowym podawaj od razu po przygotowaniu, z ulubionymi dodatkami.

Życzę smacznego!

ryba w cieście naleśnikowym

Napisz komentarz