Pyszna ryba w sosie majonezowym, przepis z zeszytu mojej Cioci Lidzi. Sprawdzony przepis, który Ciocia ma w zwyczaju serwować z okazji Świąt! Szczerze uwielbiam tę rybę!
Ryba w sosie majonezowo-ketchupowym
Świetna przekąska na zimno o której przypomniałam sobie niedawno. Idealna na Święta, lecz także inne okazje. Przepis jest bardzo prosty i składa się tylko z kilku składników. Jest to smażona ryba, a dokładniej filet. U mnie akurat to filet z dorsza, ale spokojnie możesz użyć swojego ulubionego. Do zrobienia sosu potrzebujesz tylko dobrej jakości majonez, ketchup pikantny, cebulę oraz ogórki konserwowe i wodę z nich. Oczywiście najlepsze będą takie domowe ogórki, ale sklepowe też się sprawdzą. Wybierz takie które nie mają sztucznych dodatków. Majonez możesz też zrobić sam. To połączenie może wydawać Ci się dziwne, ale uwierz mi ta ryba w sosie majonezowym jest bardzo dobra.
Polecam Ci też: Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami, Śledzie po królewsku, Śledzie po kaszubsku.
Zapraszam na przepis!
Ryba w sosie majonezowym-przepis
Składniki
- filety rybne ulubione, u mnie dorsz około 600 g
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- olej do smażenia
Ciasto
- mąka 1 szklanka
- woda 1,5 szklanki
- jajko 2 szt.
- przyprawa warzywa naturalna 1 łyżka np. Vegeta natur
sos
- ketchup pikantny 1 szklanka
- majonez 1 szklanka
- woda z ogórków konserwowych 1 szklanka
- ogórki konserwowe 5-6 szt
- cebula 4 szt średniej wielkości
Ryba w sosie majonezowym, jak zrobić?
Jeśli używasz mrożonych filetów, pozostaw je do rozmrożenia. Następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Podziel na mniejsze kawałki, a następnie dopraw lekko solą, pierzem i skrop sokiem z cytryny.
Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być jednolite, bez grudek. Rybę zamocz w cieście i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor po kilka minut z każdej strony.
Usmażone filety rybne układaj na ręczniku papierowym i pozostaw do wystudzenia.
Ketchup, majonez, wodę z ogórków konserwowych( w occie) dokładnie wymieszaj.
Ogórki oraz cebulę pokrój w kostkę.
Składniki układaj warstwami w półmisku zaczynając od ryby,następnie warstwa cebuli, ogórków i sosu. I tak do wyczerpania składników.
Po przygotowaniu owiń szczelnie folią i umieść w lodówce na kilka godzin aby się przegryzło.
Taka ryba w sosie majonezowym wytrzyma w lodówce 3-4 dni.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.