Najlepszy, świeży dodatek do obiadu czyli sałata ze śmietaną na słodko. Połączeni sałaty, kwaśnej śmietany, które rewelacyjnie pasuje praktycznie do każdego dania. Ten zestaw serwuje zazwyczaj wiosną oraz latem, gdy mam dostatek sałaty z własnego ogródka. Jeśli szukasz szybkiego w wykonaniu dodatku do głównego dania, to bardzo polecam Ci ten przepis!

Sałata ze śmietaną na słodko.

Sałata ze śmietana na słodko-kwaśno to moja ulubiona. Smaki idealnie się uzupełniają, ponieważ ta sałata ze śmietaną jest lekko kwaśna, słodka i słona. Po prostu pycha! W takim wydaniu robiła ją moja mama oraz babcia. Sałata ze śmietaną z octem jest niezwykle prosta oraz bardzo szybka w wykonaniu. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie 10 minut. Uważam, że to idealny dodatek do letniego obiadu. Świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami i np. z sadzonym jajkiem. Ten zestaw obiadowy bardzo często podaję w upalne dni. To również idealny dodatek do dań mięsnych. Bardzo często sałatę ze śmietaną podaję np. do gulaszu, kotletów schabowych oraz kotletów mielonych. W zależności od upodobań zamiast octu spirytusowego możesz użyć ocet winny lub jabłkowy. Jeśli nie lubisz octu możesz go zastąpić sokiem z cytryny. Ta wersja jest szczególnie polecana dla dzieci lub osób starszych.

Zapraszam na przepis!

Sałata ze śmietaną

Sałata ze śmietaną. Przepis.

W takiej wersji sałata ze śmietaną podawana jest u mnie w domu. Jest to opcja ze sporą ilością kwaśnej śmietany 18%, można powiedzieć że jest to śmietana z sałatą :). Ilość użytej śmietany możesz zmieniać w zależności od własnych upodobań. W niektórych przepisach można spotkać śmietanę 30%. Jeśli szukasz opcji fit na dodatek do obiadu to gęstą śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym. W takiej formie również często podaję ten dodatek do obiadu. Jest to o wiele mniej kaloryczna opcja. Jeśli szukasz przepisu na sałatę ze śmietaną na słono wystarczy, że w przygotowaniu pominiesz cukier oraz ocet a resztę przypraw dostosujesz do własnego smaku.

Sałata ze śmietaną.

Składniki.

  • sałata masłowa 1 spora główka
  • śmietana 18% 400 gram
  • cukier 1 łyżka
  • pieprz 1 spora szczypta
  • sól 1 spora szczypta
  • ocet lub sok z cytryny 1-2 łyżki

Sałata ze śmietaną.

Wykonanie.

Przygotowanie tego dania rozpocznij od dokładnego umycia oraz osuszenia sałaty. Następnie czystą i osuszoną sałatę porwij na mniejsze kawałki i umieść w większej misce (dzięki czemu będzie Ci wygodniej wymieszać sałatę z resztą składników.

Następnie dodaj śmietanę, sól, pieprz, cukier oraz ocet do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec ewentualnie dopraw do smaku.

Podawaj jako dodatek do dania głównego.

Sałata ze śmietaną

Życzę smacznego!

Polecam również: surówka z sałaty lodowej, wiosenna surówka do obiadu.

Sałata ze śmietaną

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.