Pyszna oraz prosta w wykonaniu wielowarstwowa sałatka gyros. Znana oraz bardzo popularna sałatka. Najchętniej przygotowywana z okazji Świąt oraz innych większych okazji. Wbrew pozorom sałatka gyros jest bardzo prosta w wykonaniu. Nie tylko bardzo smaczna, ale również stanowi ozdobę uroczystego stołu, ponieważ wygląda po prostu pięknie.

Sałatka gyros

Sałatka gyros warstwowa.

Nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa warstwowa sałatka gyros. Pełna świeżych, chrupiących warzyw. Sałatka gyros, przepis tradycyjny nie jest skomplikowany. Wszystkie składniki układasz warstwami. Najlepiej układać ją w przezroczystym, wysokim naczyniu, aby każdy mógł zobaczyć warstwy. Sałatki nie miesza się przed podaniem i taki właśnie jest jej urok. Do nakładania używamy zawsze długiej łyżki i już nałożoną sałatkę miesza się na talerzu.

Sałatka gyros sałatą lodową.

Uwielbiam sałatę lodową czy to na kanapkach czy w sałatkach. Jest pyszna! Idealnie chrupiąca. Oczywiście sałatę lodową możesz zastąpić kapustą pekińską jeśli wolisz. Jest to mało istotne. Natomiast ja wolę w tej sałatce użyć sałaty lodowej. W tym przepisie możesz pominąć również ketchup. Sałatka gyros rewelacyjnie smakuje też polana sosem czosnkowym.

Sałatki w naszym domu goszczą bardzo często. To super pomysł na danie do pracy lub kolację. Szczególnie lubimy te z kurczakiem. Sprawdź również inne przepisy: sałatka z piersią kurczaka, nasza ulubiona sałatka z winogronem i kurczakiem oraz warstwowa sałatka z kurczakiem wędzonym.

Sałatka gyros. Przepis.

Składniki.

  • pierś z kurczaka około 800 g
  • olej 2 łyżki
  • przyprawa gyros 3 łyżki
  • sałata lodowa 1 główka
  • czerwona cebula mniejsza 2 szt.
  • kukurydza w puszce 1 puszka
  • ogórki konserwowe 6 szt. średniej wielkości
  • ogórek szklarniowy 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe 150 g
  • papryka czerwona 1 szt.
  • majonez 2/3 szklanki
  • kwaśna śmietana 1/3 szklanki
  • ketchup pikantny 4 łyżki około
  • sól
  • pieprz

Wykonanie.

Pierś z kurczaka umyj osusz, usuń ewentualne błony, kości lub chrząstki. Następnie pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawą kebab-gyros i umieść w lodówce na około 1 godzinę. W między czasie możesz przygotować resztę składników.

Pierś z kurczaka usmaż na rozgrzanym tłuszczu, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie odstaw do przestygnięcia.

Czystą i suchą sałatę lodową poszatkuj drobno.

Cebulę pokrój w kostkę, lub cienkie pióra. Kukurydzę odcedź z zalewy. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Ogórka świeżego obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę.

Pomidory przekrój na pół. Śmietanę oraz majonez wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Na dnie salaterki umieść podsmażonego kurczaka. Dodatkowo możesz dodać sos, który powstał podczas smażenia. Następnie dodaj cebulę oraz ketchup i zacznij układać kolejne warstwy. Ogórek konserwowy, kukurydza, papryka, sos majonezowo-śmietanowy, ogórek świeży, , pomidorki, oraz sałata lodowa. Na koniec lekko posyp solą i pieprzem i umieść na kilka godzin w lodówce. Sałatka gyros smakuje rewelacyjnie również na drugi dzień.

Sałatka gyros

Życzę smacznego!

Sałatka gyros

Napisz komentarz