Najlepsza warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem i jajkiem. Szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Świetnie komponuje się na stole! Doskonale sprawdzi się na weekend jak i na większe okazje np. na Boże Narodzenie lub Wielkanoc.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem.
Jeśli lubisz proste i bardzo smaczne rozwiązania to ta najlepsza sałatka z tuńczykiem jest dla Ciebie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu! Pamiętaj aby wcześniej ugotować jajka, ponieważ do przygotowania powinny być zimne! Jeśli jajka ugotujesz wcześniej, sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa zajmie Ci parę chwil! Koniecznie użyj dobrej jakości tuńczyka z puszki. Doskonale sprawdzi się zarówno ten w oleju jak i w zalewie. Pamiętaj aby tuńczyka dobrze odsączyć.
Koniecznie sprawdź także inne przepisy na sałatki warstwowe. Jeśli lubisz sałatki z kurczakiem to Sałatka gyros będzie idealna! Sprawdź również przepis na zjawiskową sałatkę Król Imprezy. Takim daniem z pewnością zaskoczysz swoich gości. Na imprezach doskonale sprawdza się sałatka kanapkowa z tuńczykiem, którą możesz podać np. na krakersach.
Sprawdź też przepis na zapiekanka makaronowa z tuńczykiem oraz pyszny makaron który przygotujesz w 15 minut.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem- przepis
Składniki
- tuńczyk w zalewie lub oleju 320 – 480 g ( 2-3 puszki)
- jajka 6 szt
- cebula czerwona duża 1 szt.
- ser żółty 200 g.
- kukurydza w puszce 200 g.
- majonez 6-8 łyżek
- sól
- pieprz
- szczypiorek ( opcjonalnie)
Wykonanie
Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia.
Z obranych ze skorupek jajek oddziel białka od żółtek i zetrzyj na tarce.
Tuńczyka oraz kukurydzę odcedź z zalewy.
Cebulę pokrój w kostkę.
Ser zetrzyj na tarce.
Sałatkę układaj warstwowo zaczynając od białek, następnie połowa tuńczyka, połowa cebuli, szczypta soli oraz pieprzu, 3-4 łyżki majonezu oraz ser. Następnie reszta tuńczyka, kukurydza, cebula, szczypta soli i pieprzu, 3-4 łyżki majonezu, żółtka. Na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem.
Sałatkę warstwową z tuńczykiem zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum 2 godziny.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.