Nasza ulubiona sałatka z brokułami, żurawiną, boczkiem i serem. Przepis do którego wracam bardzo często przy większych okazjach. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych sałatek z makaronem. Sałatka z brokułami, boczkiem i żurawiną. Mój ulubiony przepis, na który trawiłam kiedyś podczas oglądania programu kulinarnego. Pomyślałam, że ta sałatka z brokułami, żurawiną i boczkiem jest godna uwagi...

Nasza ulubiona sałatka z brokułami, żurawiną, boczkiem i serem. Przepis do którego wracam bardzo często przy większych okazjach. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych sałatek z makaronem.

Sałatka z brokułami, boczkiem i żurawiną.

Mój ulubiony przepis, na który trawiłam kiedyś podczas oglądania programu kulinarnego. Pomyślałam, że ta sałatka z brokułami, żurawiną i boczkiem jest godna uwagi i się nie zawiodłam. Składniki są proste oraz łatwo dostępne. Ta sałatka z brokułami boczkiem i żurawiną zawsze smakuje wszystkim gościom. Możesz również przygotować ją do pracy. Sałatka z brokułem, boczkiem i żurawiną jest naprawdę bardzo prosta i szybka w wykonaniu.

Jeśli szukasz przepisów na sałatki to polecam Ci sprawdzić: sałatka z piersią kurczaka, sałatka kanapkowa z tuńczykiem, sałatka z wędzonym łososiem.

Sałatka z brokułami, boczkiem

Sałatka z brokułem, boczkiem i żurawiną.

Sałatka z brokułami i żurawiną, przepis możesz przygotować na dwa sposoby. Brokuły możesz krótko obgotować lub też nie. Robiłam tą sałatkę na dwa sposoby i osobiście uważam, że lepiej smakuje gdy brokuły nie są obgotowane. Dodatkowo do tej sałatki z brokułem możesz dodać kalafior i postąpić podobnie jak z brokułem. Plasterki boczku podpiecz w piekarniku, dzięki czemu będą chrupiące.

Sałatka z brokułami i żurawiną jest bardzo prosta w wykonaniu. Jeśli lubisz poznawać nowe smaki oraz eksperymentować w kuchni, to myślę że przepis jest da Ciebie.

Zapraszam na przepis!

Sałatka z brokułem i boczkiem. Przepis.

Składniki.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

  • brokuł 1 główka około 500 g
  • ser cheddar 100 g
  • suszona żurawina 1/2 szklanki
  • boczek w plasterkach 100 g
  • słonecznik 1/2 szklanki
  • cebula czerwona 1 szt.

Sos

  • majonez 1/2 szklanki
  • jogurt grecki 1/2 szklanki
  • ocet winny 1 i 1/2 łyżki
  • miód 3 łyżki
  • sól 1/4 łyżeczki
  • pieprz 1/4 łyżeczki

Wykonanie.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż plasterki boczku. Piecz około 10 minut, lub do momentu do momentu aż będzie chrupiący. Czas pieczenia jest zależny od grubości plasterków. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach, lub pokrój w drobną kostkę.

Czystego brokuła na małe różyczki.

Na suchej patelni upraż ziarna słoneczniku a następnie odstaw do wystudzenia.

Żurawinę posiekaj.

Wszystkie składniki umieść w misce.

Zrób sos sałatkowy. Majonez, jogurt, ocet, cukier, sól, oraz pierz dokładnie wymieszaj a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj.

Sałatkę z brokułami i żurawiną możesz podawać od razu po przygotowaniu, natomiast najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce gdy przejdzie smakami.

Życzę smacznego!

Sałatka z brokułami, boczkiem

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.