Bardzo prosta w wykonaniu sałatka z kalafiorem na zimę. Przepis na sałatkę warzywną z kalafiorem do słoików, który dostałam od mojej Przyjaciółki. Najlepszy i sprawdzony patent na przywołanie smaku lata zimą.

Sałatka z kalafiorem i papryką na zimę.

Sałatka z kalafiora na zimę jest bardzo smaczna. Idealnie chrupiące warzywa w sałatce w zalewie octowej. Papryka czerwona, kapusta, marchewka, kalafior i cebula czyli kilka składników, które wystarczy jedyne poszatkować i pyszna sałatka warzywna na zimę gotowa! Sezon na przetwory w pełni, więc może zainteresuje Cię sałatka z ogórków i papryki na zimę, sałatka z ogórków do słoików oraz przepis na buraczki do słoików.

Sałatka warzywna z kalafiorem na zimę.

Fantastyczny dodatek do obiadu, który smakuje genialnie zwłaszcza zimą. Sałatkę warzywną do słoików musisz zawekować. Przy wekowaniu słoików zwróć uwagę na kilka ważnych rzeczy. Przede wszystkim słoiki oraz nakrętki muszą być sterylne, dlatego koniecznie wyparz je we wrzącej wodzie. Słoki nie powinny być uszkodzone. Zakrętki nie powinny być zardzewiałe. Słoiki oraz wieczka powinny mieć tą samą ilość zaczepów czyli 4 lub 6.

Sałatka warzywna z kalafiorem na zimę. Jak pasteryzować słoiki? Na dnie większego garnka umieść ściereczkę, następnie ułóż słoiki i zimną wodą na 3/4 wysokości słoika i zagotuj.

Słoki pasteryzuj 15-20 minut, oczywiście czas pasteryzacji licz od momentu zagotowania wody. Następnie gorące słoiki z sałatką obróć dnem do góry.

Sałatka z kalafiorem na zimę, jak zrobić?

Zapraszam na przepis!

Sałatka z kalafiorem na zimę.

Składniki.

  • kapusta biała średniej wielkości 1 szt.
  • kalafior większy 1 szt.
  • papryka czerwona 1 kg.
  • cebula 1 kg.
  • marchew 1 kg.

Zalewa.

  • olej 1 i 1/2 szklanki
  • cukier 1 i 1/2 szklanki
  • ocet 1 szklanka
  • sól do przetworów 2-3 łyżki
  • pieprz 1-2 łyżeczki

Sałatka z kalafiorem na zimę. Przepis

Wykonane.

Przygotowanie sałatki warzywnej na zimę rozpocznij od umycia oraz obrania warzyw. Z kapusty usuń brzydkie, luźne liście.

Kalafior podziel na małe cząstki, wrzuć do wrzątku i blanszuj 1 minutę. Następnie odstaw do przestygnięcia.

Do szatkowania warzyw użyj robota kuchennego. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, kapustę drobno poszatkuj ( tak jak na bigos), cebulę pokrój w plasterki, paprykę w kostkę.

Wszystkie warzywa umieść w większej misce. Następnie dodaj olej, ocet, cukier, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przykryj ręcznikiem i odstaw na około 2 godziny.

Po tym czasie sałatkę w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Gotową sałatkę umieść w wyparzonych słoiczkach. Do każdego słoika dodaj po 2-3 łyżki zalewy z miski. Następnie dobrze zakręć słoiki.

Słoki z sałatką pasteryzuj 15-20 minut.

Po tym czasie gorące słoiki obróć do góry dnem.

Koniecznie sprawdź czy słoiki są dobrze zawekowane. W prawidłowo zawekowanych słoikach nakrętka powinna być wklęsła.

Jeśli słoiki nie są prawidłowo zawekowane, powtórz proces pasteryzacji.

Przechowuj w chłodnym miejscu.

Życzę smacznego!

sałatka z kalafiorem na zimę

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.