Szybka sałatka z ogórków do słoików na zimę. Sałatki warzywne to naprawdę genialny sposób na przypomnienie smaku lata zimą oraz wykorzystanie nadmiaru warzyw latem. Przepis jest bardzo prosty więc, myślę że poradzi sobie z nim osoba która rozpoczyna przygodę z przetworami.

sałatka z ogórków do słoików

Sałatka z ogórków na zimę do słoików.

Sałatka z ogórków na zimę, sprawdzony przepis mojej mamy, taką właśnie sałatkę na zimę robimy co roku. Oczywiście sałatka ogórkowa na zimę najlepiej smakuje z warzyw z własnego ogródka, lub takich ze sprawdzonego źródła. Do sałatek z tartych ogórków warto użyć tych większych, przerośniętych ogórków. Z mniejszych lepiej zrobić kiszone lub korniszony:) Sałatka z ogórków na zimę do słoików jak zrobić? Ta sałatka ogórkowa z cebulą i czosnkiem do słoików jest bardzo prosta, ponieważ wystarczy jedynie poszatkować wszystkie składniki oraz dodać przyprawy. Warzywa możesz poszatkować ręcznie, lub ( zdecydowanie wolę tą drugą opcję) użyć robota kuchennego. Warzywa możesz również pokroić w plasterki, natomiast to już zajmuje trochę więcej czasu.

Sałatka z ogórków i cebuli na zimę.

Sałatka z ogórków i cebuli w zalewie octowej do słoików, przepis na pyszny dodatek do obiadu. Domowe sałatki najlepiej smakują oczywiście zimą. Mojemu mężowi ta sałatka z ogórków do słoików najbardziej smakuje z domowym hot-dogiem. Sałatka z ogórków i cebuli do obiadu to tylko jeden wielu pomysłów na przetwory. Równie smaczna jest sałatka z ogórków i papryki na zimę lub papryka w musztardzie.

Zapraszam na przepis!

sałatka z ogórków do słoików

Sałatka z ogórków do słoików.

składniki.

  • ogórki gruntowe 2 kg
  • cebula 400 gram
  • czosnek 1 główka
  • ocet spirytusowy 10 % 1/2 szklanki
  • olej roślinny 1/2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • sól do przetworów
  • pieprz
  • liść laurowy 5 szt
  • ziele angielskie 10 szt

Sałatka z ogórków do słoików. Przepis.

Wykonanie.

Ogórki obierz ze skórki. Zetrzyj na plasterki. W zależności od upodobań mogą być to grubsze lub cieńsze plasterki, lecz nie grubsze niż 0,5 cm. Następnie przykryj czystym ręcznikiem i odstaw na około 2 godziny.

Cebulę oraz czosnek pokrój w cienkie plasterki.

Odlej wodę z ogórków i dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodaj ocet, cukier, olej, sól oraz pieprz do smaku, pokruszone liście laurowe oraz ziele angielskie.

Ilość pieprzu oraz soli dostosuj do własnych upodobań. Na taką ilość składników dodaje 1-2 płaskie łyżki soli do przetworów oraz 1 łyżeczkę pieprzu.

Następnie doprawioną sałatkę przełóż do czystych oraz wyparzonych słoików, dodając 2-3 łyżki zalewy. Pozostaw około 1,5 wolnej przestrzeni od wierzchu słoika.

Jak wekować słoiki?

Przed zakręceniem słoików przetrzyj dokładnie gwint, ponieważ powinien być suchy oraz czysty. Zakrętki powinny być również suche, czyste, wyparzone oraz mieć odpowiednią ilość zaczepów (4 lub 6). Nie powinny być zardzewiałe oraz uszkodzone.

Na dnie większego garnka rozłóż ściereczkę. Następnie ułóż słoiki, zalej zimną wodą, tak aby sięgała poniżej zakrętek i zagotuj. Następnie zmniejsz moc palnika na minimum (woda powinna lekko mrugać) i pasteryzuj słoiki z sałatką przez 15 minut.

Po tym czasie słoik obróć dnem do góry. Jeśli pokrywka jest wklęsła słoik jest prawidłowo zawekowany.

Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

sałatka z ogórków do słoików

Życzę smacznego!

Napisz komentarz