Super pyszna wegetariańska sałatka z tofu i awokado. Szybki przepis na sałatkę ze świeżymi warzywami, marynowanym tofu oraz mixem sałat. Taka sałatka to bardzo zdrowa dawka witamin. Sałatka z tofu i warzywami to świetny posiłek, który możesz zabrać do pracy, do szkoły lub na uczelnię. To również świetny pomysł na obiad w upalne dni!
Zapraszam na przepis!

Sałatka z tofu i awokado.
Składniki.
- tofu twarde 350 gram
- mix sałat 1/2 opakowania
- ogórek szklarniowy 1 szt średniej wielkości
- cebula mała 1 szt.
- papryka dowolna 1/4 szt.
- awokado 1 szt
- rzodkiewka 1 mały pęczek
- sezam 2 łyżki
- pomidorki koktajlowe 100 gram (opcjonalnie)
Marynata tofu i sos
- sos sojowy 4 łyżki
- woda filtrowana 4 łyżki
- czosnek 3 – 4 ząbki
- ostry sos sriracha 2 łyżeczki
- olej sezamowy 1 łyżka
- olej rzepakowy do smażenia
Sałatka z tofu i awokado. Przepis.
Wykonanie.
Przygotowanie sałatki z tofu i awokado rozpocznij od zamarynowania tofu.
Wszystkie składniki na marynatę czyli sos sojowy, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostry sos sriracha oraz olej sezamowy umieść w naczyniu, a następnie dokładnie wymieszaj.
Tofu umieść na ręczniku papierowym i odciśnij z nadmiaru wody. Następnie odciśnięte tofu pokrój w kostkę.

Pokrojone tofu zalej 2/3 przygotowanej marynaty. 1/3 marynaty posłuży Ci jako sos do sałatki.
Zamarynowane tofu możesz umieścić w lodówce na 1 godzinę, natomiast nie jest to konieczne.

Na rozgrzanym oleju smaż kostki tofu z każdej strony, do momentu aż tofu uzyska złoto-brązowy kolor. Pod koniec smażenia na patelnię dodaj resztę marynaty, która została w naczyniu po tofu. Następnie odstaw do przestygnięcia
Na suchej patelni upraż sezam, do momentu aż uzyska złoty kolor.
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, lub plasterki. w zależności od tego jaką wielkość preferujesz.
W naczyniu umieść mix sałat, dodaj pokrojone warzywa, sos, przestudzone tofu oraz sezam. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Sałatka z tofu i awokado smakuje rewelacyjnie podana ze świeżą bagietką.

Życzę smacznego!

Sałatka z tofu smażonym.
Sałatka z tofu, przepisy na wegetariańskie danie. Ta sałatka z tofu marynowanym i awokado smakuje rewelacyjnie w towarzystwie innych świeżych warzyw. W tym przepisie możesz tofu upiec w piekarniku. Wystarczy, że użyjesz papieru do pieczenia, ale pamiętaj aby był dobrej jakości. A kostki tofu ułożysz w ostępach i polejesz marynatą. Jednak trwa to nieco dłużej niż w przypadku smażenia. Lecz sałatka z tofu pieczonym i awokado smakuje równie obłędnie. Optymalna temperatura do pieczenia tofu to 220 stopni i około 20 min. Sałatka z tofu i awokado jest dość pikantna, dlatego nie polecam jej osobom, które nie lubią pikantnych potraw. Jeśli szukasz przepisów na sałatki to może spodoba Ci się sałatka z ryżem i warzywami, sałatka z pomidorków koktajlowych lub sałatka holenderska.
Sałatka z tofu i pomidorami.
Sałatka z tofu, pomidorami i awokado smakuje mi bardzo, dlatego robię ją dość często. Natomiast mój narzeczony woli wersję bez pomidorków koktajlowych. Sałatka z tofu nie zawiera w składzie mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego szczególnie polecam ją dla osób które nie nie jedzą tych produktów.
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.