Super pyszna wegetariańska sałatka z tofu i awokado. Szybki przepis na sałatkę ze świeżymi warzywami, marynowanym tofu oraz mixem sałat. Taka sałatka to bardzo zdrowa dawka witamin. Sałatka z tofu i warzywami to świetny posiłek, który możesz zabrać do pracy, do szkoły lub na uczelnię. To również świetny pomysł na obiad w upalne dni!

Zapraszam na przepis!

Sałatka z tofu i awokado

Sałatka z tofu i awokado.

Składniki.

  • tofu twarde 350 gram
  • mix sałat 1/2 opakowania
  • ogórek szklarniowy 1 szt średniej wielkości
  • cebula mała 1 szt.
  • papryka dowolna 1/4 szt.
  • awokado 1 szt
  • rzodkiewka 1 mały pęczek
  • sezam 2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe 100 gram (opcjonalnie)

Marynata tofu i sos

  • sos sojowy 4 łyżki
  • woda filtrowana 4 łyżki
  • czosnek 3 – 4 ząbki
  • ostry sos sriracha 2 łyżeczki
  • olej sezamowy 1 łyżka
  • olej rzepakowy do smażenia

Sałatka z tofu i awokado. Przepis.

Wykonanie.

Przygotowanie sałatki z tofu i awokado rozpocznij od zamarynowania tofu.

Wszystkie składniki na marynatę czyli sos sojowy, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostry sos sriracha oraz olej sezamowy umieść w naczyniu, a następnie dokładnie wymieszaj.

Tofu umieść na ręczniku papierowym i odciśnij z nadmiaru wody. Następnie odciśnięte tofu pokrój w kostkę.

Pokrojone tofu zalej 2/3 przygotowanej marynaty. 1/3 marynaty posłuży Ci jako sos do sałatki.

Zamarynowane tofu możesz umieścić w lodówce na 1 godzinę, natomiast nie jest to konieczne.

Na rozgrzanym oleju smaż kostki tofu z każdej strony, do momentu aż tofu uzyska złoto-brązowy kolor. Pod koniec smażenia na patelnię dodaj resztę marynaty, która została w naczyniu po tofu. Następnie odstaw do przestygnięcia

Na suchej patelni upraż sezam, do momentu aż uzyska złoty kolor.

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, lub plasterki. w zależności od tego jaką wielkość preferujesz.

W naczyniu umieść mix sałat, dodaj pokrojone warzywa, sos, przestudzone tofu oraz sezam. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Sałatka z tofu i awokado smakuje rewelacyjnie podana ze świeżą bagietką.

Życzę smacznego!

Sałatka z tofu i awokado

Sałatka z tofu smażonym.

Sałatka z tofu, przepisy na wegetariańskie danie. Ta sałatka z tofu marynowanym i awokado smakuje rewelacyjnie w towarzystwie innych świeżych warzyw. W tym przepisie możesz tofu upiec w piekarniku. Wystarczy, że użyjesz papieru do pieczenia, ale pamiętaj aby był dobrej jakości. A kostki tofu ułożysz w ostępach i polejesz marynatą. Jednak trwa to nieco dłużej niż w przypadku smażenia. Lecz sałatka z tofu pieczonym i awokado smakuje równie obłędnie. Optymalna temperatura do pieczenia tofu to 220 stopni i około 20 min. Sałatka z tofu i awokado jest dość pikantna, dlatego nie polecam jej osobom, które nie lubią pikantnych potraw. Jeśli szukasz przepisów na sałatki to może spodoba Ci się sałatka z ryżem i warzywami, sałatka z pomidorków koktajlowych lub sałatka holenderska.

Sałatka z tofu i pomidorami.

Sałatka z tofu, pomidorami i awokado smakuje mi bardzo, dlatego robię ją dość często. Natomiast mój narzeczony woli wersję bez pomidorków koktajlowych. Sałatka z tofu nie zawiera w składzie mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego szczególnie polecam ją dla osób które nie nie jedzą tych produktów.

Napisz komentarz