Mój najlepszy przepis na schab ze śliwką w rękawie. To idealny pomysł na mięso wieprzowe ze schabu. Jest to ciekawa opcja gdy tradycyjny schabowy się znudził. To idealna potrawa na Święta i inne okazje. Jednak też świetnie pasuje na niedzielny rodzinny obiad oraz jako domowa wędlina na kanapki. Schab ze śliwką z piekarnika. Schab ze...

Mój najlepszy przepis na schab ze śliwką w rękawie. To idealny pomysł na mięso wieprzowe ze schabu. Jest to ciekawa opcja gdy tradycyjny schabowy się znudził. To idealna potrawa na Święta i inne okazje. Jednak też świetnie pasuje na niedzielny rodzinny obiad oraz jako domowa wędlina na kanapki.

Schab ze śliwką z piekarnika.

Schab ze śliwką pieczony w piekarniku jest bardzo dobry. Jednak schab w piekarniku świetnie sprawdza się też w innym wydaniu. Np. Schab z z morelami, jabłkami czy pieczarkami.

Schab ze śliwką w rękawie.

Uważam że pieczenie mięs w rękawie jest najlepsze. Dzięki temu mięso podczas pieczenia nie wysusza się i zachowuje soczystość. Jednak jeśli uważasz rękaw za zbędny możesz upiec schab ze śliwą bez rękawa. Jeśli masz jakieś rady odnośnie pieczenia mięsa bez rękawa, tak aby było soczyste i miękkie, możesz podzielić się ze sugestią w komentarzu. Będę wdzięczna.

Zapraszam na przepis!

schab ze śliwką

Schab ze śliwką. Przepis.

W tym przepisie na schab pieczony ważny jest gatunek mięsa. Schab nie może być zbyt duży, najlepiej aby ważył około kilograma i miał warstwę tłuszczu. Unikaj gotowych, paczkowanych mięs. Mięso kupuj świadomie ze sprawdzonego źródła. Do przygotowania schabu ze śliwką będziesz potrzebować rękaw do pieczenia, naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia.

Składniki.

  • około 1 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 150 gram śliwek suszonych

Przyprawy:

  • około 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego

Przyprawy możesz dowolnie modyfikować. Jeśli chcesz możesz dodać też paprykę słodką, oregano i pieprz cayenn. Soli użyj według własnego uznania.

Wykonanie.

schab ze śliwką

Czosnek przeciśnij przez praskę i umieść w małej miseczce, dodaj olej i wszystkie przyprawy. Schab dokładnie umyj, zrób na środku otwór. Najlepiej sprawdzi się do tego długi nóż. Schab nafaszeruj śliwkami. Następnie dokładnie natrzyj mieszanką przypraw, umieść w misce, nakryj folią spożywczą i wsadź do lodówki najlepiej na całą noc.

schab ze śliwką

Schab umieść w rękawie do pieczenia pozostawiając z jednej i drugiej strony trochę wolnego miejsca, natomiast postaraj się całkowicie pozbyć powietrza. Rękaw zamknij szczelnie zatrzaskami, które są w zestawie z rękawem.

Schab piecz około 1 godzinę w 180 stopniach w trybie góra dół. Około 10 minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw i zwiększam temperaturę do 220 stopni, aby wierzch schabu się zarumienił.

Schab pieczony ze śliwą możesz podawać z ziemniakami, kaszą ryżem, lub jako domowa wędlina.

Podczas pieczenia powstanie sos. Nie wylewaj go! Sos przelej do rondelka i możesz go zagęścić 1 łyżką mąki pszennej (lub 1 łyżeczką mąki pszennej i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej) i otrzymasz bardzo smaczny sos, którym możesz polać swój schab pieczony.

Życzę smacznego!

schab ze śliwką

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.