Domowy sernik bez spodu to moje ulubione ciasto, ponieważ robi się je bardzo szybko. Przepis na sernik bez spodu jest bardzo prosty, bo wystarczy tylko zrobić masę serową. To ekspresowy przepis na sernik, który zawsze wychodzi.

Sernik bez spodu z polewą czekoladową.

Sernik bez spodu z polewą czekoladową, przepis dostałam od mojej mamy. Bardzo lubię takie ciasta, które nie wymagają dużego nakładu pracy. Jednak efekt końcowy jest świetny. To idealne ciasto do niedzielnej kawy. Sernik bez spodu z polewą czekoladową idealnie sprawdzi się też przy większych okazjach. To też świetne ciasto na Wielkanoc, Boże Narodzenie i inne Święta. W moim przepisie na sernik polewę czekoladową zrobiłam z gorzkiej czekolady, jednak sprawdzi się tez gotowa polewa czekoladowa lub taka którą zrobisz sam. Jeśli chcesz do masy serowej możesz dodać rodzynki, dzięki temu otrzymasz pyszny sernik bez spodu z rodzynkami.

Sernik bez spodu z sera z wiaderka.

Do mojego ulubionego sernika bez spodu użyłam regionalnego, gotowego, mielonego sera z wiaderka. Uważam, że twaróg z wiaderka sprawdza się rewelacyjnie sernika. Gotowego sera z wiaderka używam na każdy rodzaj sernika np. na sernik wiedeński, sernik królewski, sernik na zimno. Możesz również użyć zwykły twaróg, jednak pamiętaj, aby przed użyciem go zmielić.

Jak zrobić sernik?

Sernik z polewą czekoladową to naprawę szybkie w wykonaniu ciasto, jednak swoje walory smakowe zyskuje dopiero na drugi dzień. Mąkę ziemniaczaną można zastąpić budyniem! Do pieczenia wykorzystałam okrągłą formę o średnicy 23 cm.

Zapraszam na przepis!

sernik bez spodu

Składniki.

Składniki na sernik:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 100 gram miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń
  • skórka otarta z 1 cytryny

Opcjonalnie do polewy:

  • 100 gram czekolady gorzkiej
  • 50 ml mleka

Sernik bez spodu. Przepis.

Miękkie masło utrzyj z cukrami na jasną masę za pomocą miksera. Następnie partiami dodawaj jajka, cały czas miksując. Dodaj mąkę ziemniaczaną i partiami ser. Miksuj, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj otartą skórkę z cytryny i wymieszaj łyżką.

Ciasto umieść w formie, wyłożonej dobrej jakości papierem do pieczenia. Twój sernik bez spodu piecz w temperaturze 180 stopni w trybie góra dół, przez około 1 godzinę. Po upieczeniu nie wyciągaj sernika od razu z piekarnika. Delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika (np. wsadź pomiędzy nie ręcznik) i odczekaj aż temperatura stopniowo spadnie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj lekko podgrzane mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie rozprowadź równomiernie na przestudzonym serniku. Polewę czekoladową możesz zastąpić lukrem. Sernik możesz te podawać beż żadnych dodatków. Skórkę z cytryny możesz zastąpić tarkowaną skórką pomarańczy. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień.

Życzę smacznego!

sernik bez spodu

Szukasz przepisu na sernik?

Polecam Ci przepis na sernik królewski.

Napisz komentarz