Składniki

Ciasto
1 kostka masła
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru lub więcej
2 żółtka jaj
Masa serowa
1 kg sera w wiaderku
5 jaj
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy
3/4 szklanki cukru lub więcej jeśli wolisz słodsze ciasta
otarta skórka z 1 cytryny
100 gram ciepłego masła

Mój ulubiony sernik królewski.

Jest to mój najlepszy sprawdzony przepis na sernik królewski, który zawsze wychodzi. Taki sernik królewski bardzo często robiła moja mama, jednak ja też wracam do tego przepisu. Korzystam z niego zwłaszcza przy szczególnych okazjach. To idealne ciasto na Święta. Ale to też idealny pomysł na ciasto weekendowe. Sernik królewski to Prawdziwy Król wśród serników.

Jaki ser będzie najlepszy?

W przepisie na mój sernik królewski użyłam lokalnego twarogu mielonego w wiaderku, uważam ze sprawdza się rewelacyjnie do tego ciasta. Jednak jeśli chcesz, możesz użyć tradycyjnego twarogu i zmielić sam w domu. Natomiast pamiętaj aby zmielić go 3 kronie.

sernik królewski

Sernik królewski. Jak zrobić?

Wykonanie sernika królewskiego nie jest trudne. Przepis na sernik jest bardzo prosty. Nie zajmie Ci zbyt wiele czasu, bo nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Wykonanie sernika zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Ważne żebyś dokładnie przeczytał opis, ponieważ zamieściłam tam informacje na temat czasu i temperatury pieczenia, ilości użytego cukru oraz wielkości blachy. Powodzenia!

Zapraszam na mój przepis!

Sernik królewski. Wykonanie.

sernik królewski

Pokrojone zimne masło, mąkę, kakao, proszek do pieczenia cukier, żółtka i śmietanę umieść na stolnicy lub w malakserze. Dokładnie połącz dłońmi wszystkie składniki, tak aby nie powstały grudki. Następnie podziel ciasto na 2 równe części, owiń folią spożywczą i odstaw do zamrażarki na 20 minut.

sernik królewski

Po 20 minutach wyjmij jedną część ciasta z zamrażarki, następnie rozprowadź równomiernie ciasto dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ponakłuwaj rozprowadzone ciasto za pomocą widelca. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie możesz zacząć przygotowywać masę serową

W misce umieść miękkie masło i utrzyj z cukrem za pomocą miksera, aż powstanie biała masa. Następnie dodaj partiami jajka. Dodaj mąkę ziemniaczaną a następnie stopniowo dodawaj twaróg. Cały czas mieszaj za pomocą miksera na małych obrotach. Na koniec dodaj otartą skórkę cytryny i delikatnie wymieszaj łyżką. Pamiętaj aby przed użyciem cytrynę dokładnie wyszorować! Jeśli wolisz słodsze ciasta użyj większej ilości cukru.

Masę serową umieść na podpieczonym spodzie. Spód nie musi być zimny. Następnie drugą część ciasta zetrzyj na grubych oczkach na masę serową i zapiekaj około 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni. Nie wyciągaj sernika królewskiego od razu z piekarnika, uchyl delikatnie drzwiczki, aby temperatura stopniowo spadała. Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień Do pieczenia użyłam blachy o wymiarach 22/30 cm, jednak możesz użyć też trochę większej blachy.

Życzę smacznego!

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto?

Polecam Ci przepis na czekoladowe ciasto, jabłecznik, ciasto drożdżowe.

Napisz komentarz