Bardzo prosty przepis na sernik krówkowy, lub kajmakowy z orzeszkami solonymi. Idealne Ciasto do niedzielnej kawy, ale i też rewelacyjnie sprawdzi się na Święta lub większe okazje. Sernik kajmakowy z orzeszkami to zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników.

sernik krówkowy

Sernik krówkowy z orzeszkami

Bardzo prosty przepis na sernik z wiaderka z masą krówkową. A połączenie słonych orzeszków oraz masy kajmakowej jest niesamowite. Sernik z masą krówkową, przepis ten jest zdecydowanie dla osób początkujących.

Jeśli szukasz prostych w wykonaniu serników to polecam ci przepis na Sernik z brzoskwiniami.

Sprawdź również przepisy na ciasta bez pieczenia: sernik z białą czekoladą oraz sernik z mascarpone.

Jak zrobić sernik krówkowy z kajmakiem z puszki?

Zapraszam na przepis!

sernik krówkowy

Sernik krówkowy-przepis

składniki na sernik z kajmakiem

Masa serowa

  • twaróg trzykrotnie mielony 500 g
  • śmietana kwaśna 18 % 400 g
  • mąka ziemniaczana lub budyń bez cukru 3 łyżki
  • cukier 3/4 szklanki lub więcej
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • sól
  • jajka 3 szt.

kruchy spód

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • jajko 1 szt
  • cukier 2 łyżki
  • masło 100 g
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

oraz

  • masa krówkowa około 200 g
  • masło miękkie 50 g
  • orzeszki solone około 100 g

Tortownica 24 cm

Jak zrobić sernik krówkowy?

Składniki na kruchy spód umieść w misie miksera, lub malakserze i połącz. Możesz również ciasto zagnieść ręcznie. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i umieść w zamrażarce na około 30 minut.

Tortownicę o wymiarach około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż w tortownicy. Nakłuj widelcem, a następnie umieść w rozgrzanym piekarniku. Piecz 10 -15 minut, na lekko złoty kolor.

Jajka utrzyj z cukrem, do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj twaróg, gęstą śmietanę, szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną mieszaj już trzepaczką do momentu, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj sok z cytryny oraz naturalny aromat waniliowy i ponownie wymieszaj trzepaczką. W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru, ale pamiętaj że dojdzie jeszcze słodka masa kajmakowa. Gotową masę serową przełóż na podpieczony spod. Możesz wcześniej boki tortownicy wysmarować masłem. Piecz w 170 stopniach przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, po 10 minutach uchyl drzwiczki, a sernik pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Orzeszki upraż na suchej patelni.

Masło utrzyj mikserem. Następnie stopniowo dodawaj masę kajmakową i mieszaj już łyżką. Gotową masę przełóż na całkowicie zimny sernik, a następnie posyp orzeszkami. Sernik krówkowy umieść w lodówce.

Masa kajmakowa z masłem jest gęsta, ale dość lejąca, a więc może trochę spływać. Dla mnie to akurat zaleta. Jeśli nie lubisz takich mas, to nie ucieraj masy kajmakowej z masłem( będzie trochę słodsza). Masę krówkową z puszki rozprowadź ją bezpośrednio na serniku i posyp orzeszkami.

sernik krówkowy

Życzę smacznego!

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.