Sernik pod kokosową pierzynką czyli prosty sernik z wiórkami kokosowymi na wierzchu. Stary przepis z zeszytu, który dostałam od znajomej. Ten puszysty sernik z kokosem sprawdzi się zarówno na świąteczny stół, jak i do niedzielnej kawy. Prosto i pysznie!

Sernik pod kokosową pierzynką
Sernik pod kokosową pierzynką

Sernik z wiórkami kokosowymi

Bardzo prosty przepis na sernik z mlekiem i kokosem, który zawsze wychodzi pyszny. Serniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta, zarówno te pieczone jak i te bez pieczenia. W pieczeniu serników bardzo ważne jest aby zbyt długo nie ubijać masy serowej, ponieważ masa się napowietrza przez co sernik rośnie, a następnie opada, składniki mają się jedynie połączyć.

Sernik pod kokosową pierzynką-przepis

Sernik pod kokosową pierzynką

Składniki

Spód

  • mąka 2 szklanki
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • masło 80 g
  • jajko 1 szt.
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • śmietana 18 % kwaśna 2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 1 łyżka

Masa serowa

  • twaróg trzykrotnie zmielony 1 kg
  • mleko 1/2 litra
  • cukier 3/4 szklanki
  • budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 2 szt.
  • jajka 2 szt.
  • żółtka 4
  • olej 85 ml, niecałe pół szklanki

Beza kokosowa

  • białka 4 szt. (te które zostały z masy serowej)
  • wiórki kokosowe 200 g
  • cukier 1 szklanka

sernik pod kokosową pierzynką, jak zrobić?

Składniki na spód kruchy połącz w malakserze lub na stolicy. Następnie zawiń w folię spożywczą umieść w lodówce na około 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Blachę o wymiarach 36/ 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszce, ponakuwaj widelcem i zapiecz około 10 minut, a następnie wyjmij z piekarnika.

Żółtka i jajka utrzyj z cukrem. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj twaróg, oraz mleko i krótko ucieraj do połączenia składników. Dodaj budynie oraz olej i dokładnie wymieszaj już łopatką. Masa będzie rzadka, ale taka ma być. Następnie masę serową przełóż na podpieczony spód.

Piecz w rozgrzanym piekarniku tryb góra dół, pólka niżej niż środek piekarnika, przez około 45 minut.

Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno z cukrem i rozprowadź na podpieczonym serniku.

Na koniec posyp wiórkami kokosowym. Umieść w piekarniku i piecz jeszcze na około 15 minut, na ładny kolor. Gdyby beza zaczęła się zbyt mocno rumienić możesz przykryć folią aluminiową. Sernik pozostaw w piekarniku do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjmij z piekarnika. Pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie umieść w lodówce na całą noc.

Sernik pod kokosową pierzynką to bardzo pyszne ciasto, ale smakuje najlepiej na drugi dzień.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz