Pyszny sernik z jabłkami i cynamonem, przepis banalnie prosty i szybki. Zdecydowanie to mój ulubiony sernik z jabłkami i kruszonką. Koniecznie wypróbuj to jesienne ciasto!

Sernik z jabłkami, cynamonem i kruszonką.

Kremowa masa serowa, cynamon, oraz jabłka, a wszystko posypane maślaną kruszonką. Ten sernik z jabłkami i cynamonem smakuje obłędnie.

Uwielbiam zapach pieczonych jabłek oraz cynamonu. Bardzo lubię gdy zapach wypełnia cały dom. Jabłkowe desery jesienią przygotowuję bardzo często. Koniecznie sprawdź przepis na jabłka pieczone, jabłka w cieście, racuchy drożdżowe z jabłkami.

Myślę, że to świetna propozycja, która zaskoczy Twoich gości, dlatego ten wyjątkowy sernik z jabłkami i cynamonem, sprawdzi się na większe uroczystości. Ale oczywiście możesz je zrobić tez bez okazji. To również świetna propozycja na weekend.

Sernik jabłkowy.

Sernik z jabłkami i cynamonem, przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, jednak dość czasochłonny. Ten sernik jabłkowy, jak i zresztą każdy inny sernik smakuje najlepiej na drugi dzień, ponieważ musi odpowiednio długo schłodzić się w lodówce. Masę serową najlepiej jest połączyć za pomocą łopatki lub ewentualnie na bardzo, wolnych obrotach miksera. Jednak bardzo ważne jest aby zbyt długo nie ubijać masy twarogowej.

Ciasto sypane, jest równie proste w wykonaniu, bo podobnie jak przy masie serowej wystarczy szybko połączyć składniki. Masło, kaszę manną oraz mąkę miksujesz na żwirek, dzielisz na dwie części, a następnie umieszczasz w tortownicy. To tyle, proste prawda?

To bardzo prosty przepis, na sernik z jabłkami i cynamonem, który polecam zwłaszcza dla osób początkujących. Pamiętaj aby ilość cukru dostosować do własnych upodobań. Dla mnie taka ilość podana w przepisie jest idealna.

Jak zrobić sernik z jabłkami i cynamonem?

Zapraszam na przepis!

sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami i cynamonem. Przepis.

Składniki.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Tortownica ma średnicę 20 cm.

Masa twarogowa

  • twaróg mielony 700 g
  • śmietanka 30% 200 g
  • jajka 3 szt.
  • cukier około 1 szklanka (do smaku)
  • cytryna 1/2 szt. (sok)
  • budyń jasny 3 łyżki

Ciasto

  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • kasza manna 3/4 szklanki
  • cukier 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • masło zimne 100 g
  • sól 1/4 łyżeczki
  • aromat waniliowy kilka kropel

Dodatkowo

  • jabłka 2-3 sztuki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier (opcjonalnie)

Wykonanie.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Jabłka umyj, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Zasyp cynamonem, cukrem (około 1 łyżka) i mąką ziemniaczaną. Wymieszaj a następnie odstaw na bok.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem.

Składniki na ciasto, masło, kaszkę, mąkę, cukier, aromat waniliowy, proszek do pieczenia zmiksuj na żwirek.

Wszystkie składniki na masę twarogową wymieszaj łopatką, lub na bardzo wolnych obrotach miksera. Nie zbyt długo, ponieważ składniki mają się jedynie połączyć.

Połowę ciasta wysyp do tortownicy, Rozprowadź równomiernie i lekko ugnieć.

Dodaj masę serową, Na masie serowej ułóż równomiernie jabłka. Posyp równomiernie resztą ciasta, a następnie lekko dociśnij dłońmi.

Następnie umieść w rozgrzanym piekarniku ( tryb grzania góra dół, półka niżej niż środek) i zmniejsz temperaturę do 170 stopni. Piecz około 1 godzinę. Wierz ciasta powinien się ładnie zarumienić. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Po 10 minutach uchyl drzwiczki piekarnika, a sernik pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Uwaga!

Jeśli jabłka są bardzo soczyste trzeba uprażyć.

Następnie sernik z jabłkami i cynamonem umieść w lodówce najlepiej na całą noc.

sernik z jabłkami i cynamonem

Życzę smacznego!

Napisz komentarz