Przepis na śledzie po królewsku. Jeśli lubisz śledzie to ta sałatka śledziowa jest zdecydowanie dla Ciebie.
Prosta w wykonaniu sałatka ze śledziem, którą możesz też podać Kolację Wigilijną. W zasadzie tak przygotowane śledzie sprawdzą się na każdą okazję, Zrób je raz a z pewnością wrócisz nieraz do tego przepisu.

Śledzie po królewsku z groszkiem
Najwięcej czasu w zrobieniu tej sałatki zajmie Ci ugotowanie jajek. Wszystkie składniki są łatwo dostępne. Myślę, że część masz już w domu. A jeśli nie masz to pewnie kupisz je w pobliskim sklepie. To mój sprawdzony przepis na śledzie.
To trochę inne śledzie niże te klasyczne śledzie w śmietanie. Sos to tylko 3 składniki, musztarda, śmietana i majonez. Majonez możesz zrobić sam, lub kupić gotowy z dobrym składem.
Uwielbiam śledzie pod każdą postacią oprócz tych tradycyjnych, jak np. przepis na Śledzie po kaszubsku polecam Ci sprawdzić przepisy na śledzie inaczej: Śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą oraz Śledzie pod pierzynką
A Twoim zdaniem jakie są najpyszniejsze śledzie?

Śledzie po królewsku- przepis
Składniki
- filety śledziowe w oleju occie, oleju lub solone 250 g
- groszek konserwowy 100 g. lub więcej
- cebula średniej wielkości 1 szt.
- jajka na twardo 3 szt.
- musztarda sarepska 1 łyżeczka
- śmietana kwaśna 18 % 4 łyżki
- majonez 2-3 łyżki
- koperek posiekany 2 łyżki
- sól
- pieprz
Śledzie po królewsku, jak zrobić?
W przepisie wykorzystałam śledzie w occie, lecz świetnie sprawdzą się też śledzie w oleju lub z soli. Jeśli użyjesz tych z soli, pamiętaj, aby je wypłukać, ponieważ mogą być słone. Śledzie osusz i pokrój w paski o szerokości około 1,5 cm. Groszek odcedź z zalewy i przepłucz zimną wodą. Jeśli chcesz możesz użyć większej ilości groszku. Dla mnie ilość podana w przepisie jest wystarczająca. Ugotowane na twardo jajka pokrój w kostkę.
Cebulę pokrój w kostkę, posól, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Dzięki temu zmięknie.
Przygotuj sos. Majonez, śmietanę, musztardę dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Wszystkie składniki umieść w misce, polej sosem i dokładnie wymieszaj. Przykryj szczelnie i umieść w lodówce na minim 2 godziny.
Śledzie po królewsku smakują najlepiej gdy się ,,przegryzą”.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.