Warstwowa sałatka szuba, śledzie pod pierzynką, lub śledzie pod futrem. Rosyjska sałatka warstwowa ze śledziem i warzywami. Idealna na Święta, większe okazje, ale i nie tylko. Ta sałatka jest bardziej lubiana przez dorosłych niż dzieci, bo przecież które dziecko lubi śledzie 🙂

śledzie pod pierzynką

Ale skąd pomysł na śledzie pod pierzynką? Kto wymyślił taką ciekawą sałatkę? Otóż zgodnie z legendą w 1918 r. restaurator Anastas Bogomiłow wymyślił tą sałatkę, aby nasycić swoich gości, którzy słynęli z tego że dużo pili. Przez co wszczynali kłótnie i bójki. Tłukli naczynia, uszkadzali meble, wybijali okna. Aby złagodzić atmosferę, podobno stworzył sycącą sałatkę szuba. Wszystkim gościom sałatka bardzo smakowała, a dzięki temu że była sycąca mniej się upijali i awanturowali:).

Śledzie pod pierzynką z majonezem.

Według tradycyjnego przepisu, sałatka szuba (Shuba) lub jak kto woli śledzie pod pierzynką układana powinna być warstwami na płaskim talerzu. Świetnie sprawdza się do tego obręcz. Ja sałatkę układam warstwowo w salaterce.

Jeśli nie lubisz śledzi, to nic straconego! Wystarczy, że zstąpisz je np. łososiem.

Śledź pod pierzynką.

Przepis na śledzie pod pierzynką może wydawać się skomplikowany. Jednak to tylko pozory. W rzeczywistości jest to bardzo prosty przepis. Śledzie pod pierzynką, warstwy, jak układać? Przewertowałam kilka przepisów i w każdym wyglądało to inaczej. Wybrałam najwygodniejszy sposób dla mnie. Czyli kolejno ziemniaki, następnie, cebula, śledzie, marchew, jajka, buraki i żółtka. Każdą warstwę, oprócz cebuli i ostatniej warstwy żółtek smarujemy warstwą majonezu, oprószamy solą i pieprzem. Proste prawda?

Sprawdź też inne przepisy na śledzie: Śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą, Sałatka śledziowa z jabłkiem.

Sałatki warstwowe: Sałatka gyros.

śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką- przepis

Składniki

  • ziemniaki 500 g
  • marchew 500 g
  • buraki 500 g
  • cebula 100 g
  • śledzie solone 400 g
  • majonez 250 g
  • jajka 4 szt.
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

Sałatka szuba, jak zrobić?

Warzywa ugotuj w mundurkach do miękkości. Buraki 1-2 godziny, marchew i ziemniaki 30-40 minut. Następnie odstaw do wystudzenia i obierz. Jajka ugotuj na twardo.

Jeśli śledzie, które kupiłeś są bardzo słone, koniecznie wypłucz je. Następnie pokrój w kostkę.

Z dwóch jajek wyjmij żółtka, a resztę zetrzyj na tarce. Użyj grubych oczek.

Cebulę drobno posiekaj.

Resztę warzyw zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Składniki układaj warstwowo, każdą warstwę dobrze ugnieć, posmaruj cienką warstwą majonezu oraz oprósz solą i pieprzem. Zacznij od ziemniaków, następnie cebula( tu bez majonezu i przypraw) śledzie, marchew, jajka, buraki. Na koniec posyp startym na tarce żółtkiem. Żółtko na górze charakter wyłącznie dekoracyjny. Równie dobrze możesz ten krok pominąć. A ostatnią warstwą będzie warstwa buraków i majonezu. Na koniec posyp posiekana natką pietruszki.

Po przygotowaniu śledzie pod pierzynką umieść na kilka godzin w lodówce.

Życzę smacznego!

śledzie pod pierzynką

Napisz komentarz