Jeden z wielu sposobów na przygotowanie śledzi czyli przepis na śledzie z suszonymi pomidorami oraz cebulą. Śledzie w włoskim stylu z bazylią i oregano. Najlepsze, niezwykle smaczne i proste.

Śledzie z suszonymi pomidorami i smażoną cebulą.
Śledzie w suszonych pomidorach pierwszy raz miałam przyjemność próbować podczas imprezy rodzinnej w restauracji Camelia, rewelacyjne miejsce, które polecam każdemu.
Już wiedziałam, że muszę przygotować to danie w domu. Poprosiłam kucharza o szczegółowy przepis, lecz jak to kucharz 🙂 robi wszystko do smaku. Na szczęście smak udało się odtworzyć 🙂
Zdecydowanie te śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą zostanie z nami na dłużej. Tym bardziej, że sposób przygotowania jest bardzo prosty.
Ten przepis na śledzie z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą idealnie sprawdzi się z okazji Świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocnych i większych okazji. To również świetny pomysł na przystawkę lub kolację. Takie śledzie z suszonymi pomidorami smakują obłędnie podane ze świeżym pieczywem.
Śledzie w suszonych pomidorach.
Koniecznie kup dobrej jakości śledzie z solanki. Wybierz również dobrej jakości suszone pomidory. Śledzie najpierw moczymy w zimniej wodzie, dzięki czemu nie będą słone. Następnie robimy nową zalewę octową i zapominamy o nich na kilka godzin. Oczywiście jeśli chcesz możesz użyć gotowych śledzi z zalewy octowej.
Sprawdź też inne przepisy na śledzie: Sałatka śledziowa z jabłkiem, śledzie po hawajsku.
Śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą, jak zrobić? Jak przyprawić?
Zapraszam na przepis!

Śledzie z suszonymi pomidorami. Przepis.
Składniki.
- filety śledziowe około 700 g
- suszone pomidory w oleju mały słoiczek około 180 g
- cebula czerwona 3-4 sztuki
- oregano suszone 1 łyżeczka
- bazylia suszona 1 łyżeczka
- pieprz grubo mielony
- sól
- koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki
Zalewa
- ocet 1 szklanka
- woda 3 szklanki
- liść laurowy 3 szt.
- ziele angielskie 5-6 szt.
- cytryna 2-3 plasterki
Wykonanie.
Wypłucz śledzie pod bieżącą wodą. Następnie namocz w zimnej wodzie na około 30 minut. Jeśli śledzie są bardzo słone wymień wodę i mocz kolejne 30 minut. Śledzie nie powinny być zbyt słone, ponieważ zdominują całe danie.

W między czasie przygotuj zalewę octową. Wszystkie składniki umieść w rondelku i zagotuj. Następnie odstaw do wystudzenia.
Śledzie umieść w zalewie i odstaw na minimum 2 godziny.

Cebulę obierz, umyj i pokrój w pióra. Cebulę podsmaż na całym oleju z suszonych pomidorów do momentu gdy będzie miękka. Następnie dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, bazylię, oregano, pieprz oraz koncentrat pomidorowy. Smaż jeszcze chwilę do momentu, aż składniki się połączą i odstaw do wystudzenia.

Śledzie osusz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój w 2-3 cm kawałki i wymieszaj z podsmażoną cebulą i pomidorami. W razie potrzeby dopraw solą do smaku.
Śledzie z pomidorami umieść na minim 12 godzin w lodówce.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.