Sos beszamelowy lub po prostu beszamel, najlepszy przepis na biały sos o neutralnym i delikatnym smaku na bazie masła, pełnego mleka oraz mąki. Czyli kilka prostych składników, które na pewno masz w lodówce. To podstawa kuchni francuskiej. Biały sos to baza, z której możesz wykonać wiele innych sosów np. sos chrzanowy, do jajek lub dań mięsnych oraz ziołowy, musztardowy i serowy.

Z czym podawać sos beszamelowy?

Biały sos, beszamel to idealny dodatek do gotowanej lub pieczonej ryby np. łososia lub dorsza. Beszamel to także idealny dodatek do zapiekanych i gotowanych warzyw czy zapiekanych naleśników. Idealnie sprawdzi się do gotowanych, pieczonych lub smażonych mięs. Beszamel możesz urozmaicić na kilka sposobów. Mleko możesz wcześniej zagotować z cebulą oraz liściem laurowym. Jeśli chcesz użyć sos beszamelowy do zapiekanki, możesz dodać do niego śmietankę. Jeśli sos podstawowy szykujesz do ryby, możesz przyprawić go odrobiną cukru, sokiem oraz skórką z cytryny.

Zapraszam na przepis!

sos beszamelowy

Sos beszamelowy. Przepis.

Bardzo prosty sos beszamelowy z kilku podstawowych składników, którego wykonanie nie zajmie Ci nie więcej niż 10 minut. Myślę, że o wiele zdrowiej i smaczniej jest przygotować taki sos w domu, niż kupować gotowy. Ważne jest aby zachować odpowiednie proporcje składników na beszamel. Masło oraz mąka powinny mieć taką samą wagę. Mleko do sosu dodaję stopniowo, dzięki temu nie powstaną grudki. Do mieszania sosu beszamelowego zawsze używam trzepaczki do jajek, ponieważ za pomocą trzepaczki składniki łączą się idealnie. Jednak jeśli zdarzy się ze powstaną grudki, wystarczy że sos przeciśniesz przez sito. Jeśli chcesz otrzymać sos beszamelowy bez mleka, wystarczy że mleko zastąpisz dowolnym mlekiem roślinnym. Masło możesz zastąpić olejem lub oliwą. Z podanych składników otrzymasz 4 porcje domowego sosu. Jak zrobić sos beszamelowy? Poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać domowy beszamel. Konsystencja sosu jest gęsta, jeśli potrzebujesz rzadszy sos, użyj trochę więcej mleka, lub zmniejsz ilość masła i mąki.

Składniki.

  • 500 ml mleka
  • 50 gram masła
  • 50 gram mąki
  • sól
  • pieprz czarny lub biały
  • gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Wykonanie.

Masło umieść w rondelku, następnie rozpuść na małym ogniu. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodaj stopniowo mąkę. Dokładnie i energicznie połącz oba składniki za pomocą trzepaczki do jajek. Po lekkim zarumienieniu zacznij dodawać lekko pogrzane mleko. Mleko dodawaj partiami stale i energicznie mieszając. Gotuj do momentu aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową. Zagotuj i wyłącz palnik. Konsystencja sosu jest dość gęsta. Tak przygotowany sos beszamelowy szczelnie przykryty folią spożywczą, możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

sos beszamelowy

Życzę smacznego!

sos beszamelowy

Polecam Ci: sos tysiąca wysp, sos czosnkowy, sos musztardowy.

Napisz komentarz