Świetny i prosty przepis na sos boloński. U mnie dziś dużo szybsza wersja tego pysznego sosu bolońskiego. Tradycyjny sos boloński wymaga dużo czasu i cierpliwości, ponieważ wymaga on około 2 godzin duszenia na bardzo wolnym ogniu. Przedstawię Ci mój szybszy pomysł na makaron z tym pysznym sosem bolońskim.
Jak zrobić tradycyjny sos boloński?
Tradycyjny sos boloński pochodzi z Bolonii we Włoszech. Jest to sos mięsny z mieszanką różnych mięs, wędlin oraz warzyw. Najważniejszy w tym sosie jest czas gotowania. Czas gotowania sosu bolońskiego na wypasie jest bardzo długi, ponieważ powinien trwać minimum 2 godziny, a najlepiej około 4 godzin. W tradycyjnej wersji jest to dość czasochłonne danie, jednak ja mam dla Ciebie o wiele szybszą propozycję tego dania. W najbliższym czasie na moim blogu pojawi się przepis na tradycyjny sos bolognese.
Jak zrobić sos boloński po mojemu?
Sos boloński po mojemu nie wymaga, aż tak długiego czasu gotowania. U mnie trwa to około 1 godziny, natomiast im dłużej gotujesz ten sos tym będzie on smaczniejszy. Do zrobienia sosu bolognese będziesz potrzebować kilku niezbędnych składników. Są to:
- mięso mielone z łopatki wieprzowej
- cebula
- czosnek
- pomidory w puszce
- marchewka
- pietruszka
- seler
- koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa
- bulion
- parmezan
Jaki makaron będzie najlepszy do zrobienia sosu bolońskiego?
Do sosu bolońskiego idealnie sprawdzi się makaron tagliatelle, jednak w polskich domach zazwyczaj ten sos serwuje się z makaronem spaghetti. Ja w moim przepisie użyłam makronu spaghetti, ale sprawdzą się też pióra, kokardki czy świderki.
Czy sos boloński się zagęszcza?
Sosu bolońskiego nie powinno się zagęszczać, jednak nadmiar płynu powinieneś odparować. Sos duś na małym ogniu. Do momentu odparowania nadmiaru płynu.
Jakie mięso wybrać do sosu bolońskiego?
W tradycyjnym przepisie na ten sos mięso powinno być bardzo drobno pokrojone. Powinna to być mieszanka mięsa wieprzowego z mięsem wołowy, jednak z przeważającą ilością mięsa wieprzowego. Najlepsze będzie mięso w kawałku, jeśli możesz zmiel sam lub kup mięso w zaufanym źródle. Unikaj gotowych paczkowanych mięs, bo często są zlej jakości. Sos powinien zawierać też różne wędliny oraz boczek, aczkolwiek ja użyłam tylko mięsa. W moim przepisie użyłam wyłącznie mięsa z mielonej łopatki wieprzowej, jednak jeśli chcesz użyj mięsa wieprzowo-wołowego.

Polecam Ci pomysł na makaron w sosie śmietanowym.

Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.