Rewelacyjny przepis na pyszny, kremowy sos chrzanowy na ciepło, który robiła moja babcia. Jest to sprawdzony przepis ze starej książki kucharskiej, która jest w moim domu od bardzo dawna. To najlepszy pomysł na sos do jajek, ale i nie tylko. Jajka w sosie z chrzanu to nieodzowna potrawa na Święta Wielkanocne. Sos chrzanowy na ciepło...

Rewelacyjny przepis na pyszny, kremowy sos chrzanowy na ciepło, który robiła moja babcia. Jest to sprawdzony przepis ze starej książki kucharskiej, która jest w moim domu od bardzo dawna. To najlepszy pomysł na sos do jajek, ale i nie tylko. Jajka w sosie z chrzanu to nieodzowna potrawa na Święta Wielkanocne.

Sos chrzanowy na ciepło do jajek.

To najlepszy przepis na domowy sos chrzanowy na ciepło. Ten sos chrzanowy genialnie sprawdzi się do innych potraw np. do ryby, schabu, lub pulpetów. Jednak ja najczęściej podaję ten sos do jajek. To idealny dodatek do jajek na Wielkanoc, ale i nie tylko. Mamy dwa rodzaje sosu chrzanowego jeden to wersja na ciepło, drugi to sos chrzanowy na zimno. Sos chrzanowy na zimno to idealny dodatek to przekąsek, sałatek czy też dań z grilla.

Szybki sos chrzanowy. Jak zrobić?

Sos chrzanowy według przepisu mojej babci jest bardzo prosty w wykonaniu. Sos chrzanowy na ciepło można zrobić na kilka sposobów np. na mleku, na bulionie lub na żółtkach jaj. U mnie dziś wersja na mleku. Tak przygotowany sos z chrzanem najlepiej przechowuj w lodówce pod przykryciem, bo ma tendencję do wysychania. Możesz go też podgrzewać i serwować np. z mięsem. Mój sos chrzanowy jest dość łagodny i delikatny, jeśli wolisz ostrzejsze dodaj więcej chrzanu.

Zapraszam na przepis!

sos chrzanowy na ciepło

Składniki.

  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 łyżki tartego chrzanu
  • 1-2 łyżki śmietany słodkiej
  • cukier
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • ocet (opcjonalnie)

Sos chrzanowy na ciepło. Przepis.

W rondelku roztop masło. Następnie dodaj mąkę, stale mieszając lekko ją zarumień. Najlepiej używaj średniej mocy palinka, ponieważ zasmażkę bardzo łatwo jest przypalić. Dodaj stopniowo letnie mleko (możesz lekko podgrzać w mikrofalówce), cały czas mieszaj i łącz dokładnie mleko z tłuszczem. Zagotuj, jednak cały czas mieszaj, ponieważ ten sos ma tendencję do przypalania. Gdy sos zgęstnieje dodaj chrzan (według uznania), śmietankę oraz dopraw, solą pieprzem cukrem i jeśli lubisz octem do smaku ( ocet możesz też zastąpić sokiem z cytryny).

Życzę smacznego!

sos chrzanowy na ciepło

Szukasz pomysłu na sos?

Polecam Ci też świetny sos tysiąca wysp, który idealnie pasuje do burgerów, sałatek lub frytek.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.