Świetny przepis na mój ulubiony sos czosnkowy, z jogurtem naturalnym i majonezem. Taki domowy sos to idealny dodatek do dań z grilla, oraz mięs pieczonych w piekarniku. Domowy sos czosnkowy idealne sprawdzi się do pizzy, kebaba, frytek lub pieczonych ziemniaków. Ten domowy sos czosnkowy jest taki jak pizzerii, albo nawet lepszy! Sos czosnkowy z majonezu....

Świetny przepis na mój ulubiony sos czosnkowy, z jogurtem naturalnym i majonezem. Taki domowy sos to idealny dodatek do dań z grilla, oraz mięs pieczonych w piekarniku. Domowy sos czosnkowy idealne sprawdzi się do pizzy, kebaba, frytek lub pieczonych ziemniaków. Ten domowy sos czosnkowy jest taki jak pizzerii, albo nawet lepszy!

Sos czosnkowy z majonezu.

W tym przepisie na sos, użyłam majonez oraz jogurt naturalny. Jednak jeśli chcesz możesz też użyć kwaśną śmietanę oraz jogurt gesty grecki. Domowego sos czosnkowy możesz przyprawić koperkiem, natką pietruszki oraz skórką ze świeżej limonki. Świetnie sprawdzają się też suszone zioła.

Sos czosnkowy. Przepis.

Jak szybko zrobić sos czosnkowy? Jest to najszybszy przepis, ponieważ łączysz składniki i gotowe. Poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać domowy sos.

Zapraszam na przepis!

sos czosnkowy

Składniki.

  • 2 średniej wielkości ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki, koperek, oregano (opcjonalnie)

Do mojego sosu czosnkowego dodałam 2 ząbki czosnku, dzięki czemu otrzymałam sos o średniej ostrości. Taki poziom ostrości smakuje mi najbardziej. Jednak jeśli wolisz łagodniejsze lub ostrzejsze sosy dostosuj odpowiednio ilość czosnku. Aby zrobić sos łagodny użyj 1 ząbek czosnku na sos ostrzejszy 3 lub więcej. Kupuję zawsze polski czosnek, natomiast nigdy nie kupuje chińskiego oraz nie używam suszonego, granulowanego czosnku. Do przyprawienia sosu czosnkowego możesz też użyć świeże lub suszone zioła. Domowy sos przyprawiam czasami też tarkowaną skórką i sokiem cytryny lub limonki.

Wykonanie.

Ząbki czosnku ubierz, umyj, przeciśnij przez praskę i umieść w naczyniu. Następnie dodaj majonez, jogurt naturalny oraz sól i pieprz. Do przyprawienia sosu użyłam pieprzu grubo mielonego, jednak możesz też użyć pieprzu drobno mielonego. wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec ewentualnie dopraw do smaku. Po przygotowaniu domowy sos zawsze umieszczam na minimum 1 godzinę w lodówce, aby „przeszedł” smakiem. Genialnie smakuje z grillowanym, pieczonym mięsem oraz jako dodatek do sałatek, pieczonych ziemniaczków czy frytek.

Życzę smacznego!

sos czosnkowy

Poclecam Ci przepis na domowy sos tysiąca wysp, sos chrzanowy oraz sos kebab- gyros.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.