Kwintesencja lata oraz jesieni, czyli najlepszy sos grzybowy ze świeżych grzybów ze śmietanką. Przepis na pyszny kremowy sos ze świeżych grzybów leśnych, który możesz podać na obiad lub kolację. Bardzo prosty oraz szybki w wykonaniu przepis. Zdecydowanie mój ulubiony. Najlepszy pomysł na rodzinny obiad po grzybobraniu.

sos grzybowy

Sos grzybowy. Do czego?

Aksamitny, kremowy sos grzybowy ze słodką śmietanką 30 %. Delikatny i bardzo aromatyczny, z cebulką i czosnkiem. Domowym sosem grzybowym możesz równie dobrze polać kluski śląskie, kopytka, lub prażuchy. Sos ze świeżych grzybów smakuje też rewelacyjne ze świeżym pieczywem Sos grzybowy czym doprawić? Taki sos ze świeżych grzybów doprawiam wyłącznie solą i pieprzem. Sos grzybowy jak zrobić? Do sosu grzybowego najlepiej sprawdzą się grzyby leśne takie jak podgrzybki, prawdziwki, kurki czy też maślaki.

Sos grzybowy ze świeżych grzybów.

Sos grzybowy, przepisy są różne. Ten sos możesz zrobić zarówno z grzybów suszonych, świeżych oraz mrożonych. Jeśli chcesz użyć grzybów suszonych, musisz je wcześniej zamoczyć w wodzie. Dość często robię również sos pieczarkowy.

Świeże grzyby na sos możesz też wcześniej obgotować, natomiast ja tego nie robię. Jedynie myję je krotko pod bieżącą wodą.

Jeśli nie jesteś pewien czy grzyby są jadalne. Nie jedz ich! Skonsultuj się z grzyboznawcą!

Jak zrobić sos ze świeżych grzybów?

Zapraszam na przepis!

sos grzybowy

Sos grzybowy. Przepis.

Składniki.

  • grzyby świeże leśne około 500 gram
  • cebula średniej wielkości 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • woda lub bulion 3/4 szklanki
  • śmietanka słodka 30% 100 ml.
  • masło 2 łyżki

Wykonanie.

Przygotowanie sosu grzybowego rozpocznij od wyczyszczenia, umycia grzybów leśnych. Usuń resztki ściółki i umyj krótko pod bieżącą wodą. Następnie grzyby osusz i pokrój w cienkie plasterki.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodaj pokrojone grzyby. Smaż, bez przykrycia 4-5 minut, na dużej mocy palnika, mieszając.

Dodaj wodę, lub bulion, zagotuj. Zmniejsz moc palnika i duś do momentu, aż grzyby będą miękkie. Zwykle trwa to około 10 minut. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietankę, a następnie dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Jeśli chcesz aby konsystencja sosu była gęstsza, gotuj do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Sos ze świeżych grzybów podawaj z gotowanymi ziemniakami, kluskami, lub świeżym pieczywem.

sos grzybowy

Życzę smacznego!

sos grzybowy

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.