Bardzo prosty przepis na miętowy sos sałatkowy, który przygotujesz w 10 minut. Domowe sosy to zdecydowanie, zdrowsza oraz o wiele smaczniejsza opcja dla gotowych sosów, które bardzo często zawierają sztuczne dodatki.Bardzo orzeźwiający sos, ze świeżą miętą, musztardą, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz miodem. Idealnie dopełnienie letnich sałatek do grilla.

Zapraszam na przepis!

Sos miętowy

Sos miętowy.

Składniki.

  • oliwa z oliwek 1/2 szklanki
  • sok z dwóch cytryn lub limonek
  • miód 3 łyżki
  • musztarda dijon 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • świeża mięta spora garść
  • sól spora szczypta
  • pieprz świeżo mielony spora szczypta

Sos miętowy.

Wykonanie.

Oliwę z oliwek, sok z cytryn miód, musztardę dijon, czyste liście mięty, obrane ząbki czosnku sól oraz pieprz umieść w blenderze. Następnie wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Podawaj z ulubionymi sałatkami, w zależności od upodobań.

Tak przygotowany sos możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce maksymalnie przez 7 dni.

Sos miętowy

Życzę smacznego!

Sos miętowy

Inne sosy: sos musztardowo-miodowy, sos czosnkowy, sos kebab gyros.

Sos miętowy do sałatki.

Świeży, lekko kremowy, gęsty sos ze świeżą miętą, który genialnie sprawdza się do sałaty oraz sałatek ze świeżych warzyw i owoców. Dodatkowo ten sos miętowy świetnie pasuje do gotowanej, pieczonej lub grillowanej ryby.

Sos miętowy. Przepis.

Ten domowy sos jest bardzo świeży, ponieważ ma w składzie sporą ilość liści mięty. Wykonanie sosu miętowego jest bardzo proste i szybkie, ponieważ jego przygotowanie zajmie Ci mniej niż 10 minut. Wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki za pomocą blendera. Zwróć uwagę na jakość użytych składników. Ważne, aby oliwa z oliwek której użyjesz do przygotowania sosu ze świeżej mięty była bardzo dobrej jakości.

nie powinna być gorzka, ponieważ zepsuje to efekt końcowy. Najlepiej użyj miodu naturalnego. Natomiast nie polecam do wykonania sosu miętowego używać miodu sztucznego. Musztarda dijon idealnie dopełnia całość, bo dodaje całemu sosu ostrości. Smaki idealnie się uzupełniają. Sos jest lekko słodki, kwaśny oraz ostry. Polecam wypróbować ten przepis!

Napisz komentarz