Świetny przepis na domowy sos pomidorowy do pizzy. Klasyczny, najlepszy, idealny składnik domowej pizzy. Bardzo prosty oraz szybki w wykonaniu bez sztucznych dodatków oraz koncentratu pomidorowego. W tym wpisie dowiesz się jak zrobić włoski sos pomidorowy do pizzy, jakie pomidory będą najlepsze oraz jak przechowywać domowy sos pomidorowy na pizzę. Jeśli lubisz domową, smaczną kuchnię to ten przepis powinien Ci się spodobać. Polecam wypróbować!

Sos pomidorowy do pizzy z pomidorów z puszki.

Podstawą kuchni włoskiej są bardzo dobrej jakości produkty. A więc do zrobienia sosu użyj bardzo wysokiej jakości pomidorów w puszce. Najlepiej sprawdzają się włoskie pomidory San Marzano. Z dodatkiem tych pomidorów sos smakuje rewelacyjnie. Tak przygotowany domowy sos pomidorowy ma bardzo szerokie zastosowanie, ponieważ sprawdza się również do innych dań. Nie tylko genialnie zdaje egzamin jako baza do pizzy lub bruschetty ale i też rewelacyjnie smakuje podany z makaronem i posypany parmezanem. Dodatkowo smak sosu pomidorowego możesz wzbogacić dodając drobno posiekaną cebulę. Jeśli chcesz otrzymać sos pomidorowy z cebulą podsmaż ją razem z czosnkiem. Natomiast w takim wydaniu sos przygotowuję wyłącznie gdy podaję go z makaronem.

Sos pomidorowy do pizzy. Przepis.

Sos do pizzy możesz wykonać na dwa sposoby. Jeden sposób to sos pomidorowy bez gotowania. Wystarczy jedynie odsączyć pomidory z zalewy i zmiksować z reszta składników. Drugi sposób to taki, który opisałam niżej, wymagający obróbki cieplnej. Dla mnie zdecydowanie smaczniejszy. W niektórych przepisach cukier zastępuje się szczyptą sody oczyszczonej. Natomiast ja wybieram wersję z dodatkiem cukru. Jeśli chcesz użyć suszonych ziół dodaj je razem z pomidorami. W sezonie sos pomidorowy na pizzę możesz śmiało wykonać ze świeżych oraz bardzo dojrzałych pomidorów.

Zapraszam na przepis!

Sos pomidorowy do pizzy.

Sos pomidorowy do pizzy.

składniki.

  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • pomidory całe w puszce 800 gram najlepiej San Marzano
  • cukier 1-2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz świeżo mielony
  • bazylia i oregano świeże, po garści

Sos pomidorowy do pizzy.

Wykonanie.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek a następnie dodaj rozgniecione i drobno posiekane ząbki czosnku. Smaż chwilę, mieszając uważaj aby nie przypalić czosnku.

Następnie dodaj pomidory w puszce. Rozgnieć pomidory za pomocą tłuczka do ziemniaków. Pomidory możesz też wcześniej przetrzeć na sicie. Dodaj sól oraz cukier. Gotuj około 20 minut lub do momentu zagęszczenia sosu pod przykryciem na średniej mocy palnika. Na koniec dodaj posiekane zioła wymieszaj i wyłącz palnik.

W celu uzyskania bardziej jednolitej konsystencji, sos możesz zmiksować. Tak przygotowany sos pomidorowy do pizzy możesz wykorzystać od razu lub też przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni.

Sos pomidorowy do pizzy.

Życzę smacznego!

Sos pomidorowy do pizzy.

Inne sosy: sos musztardowo-miodowy, sos beszamelowy, sos chrzanowy na ciepło, sos kebab gyros.

Napisz komentarz