Najlepszy domowy sos ranczerski. Przepis na pyszny domowy ranch dressing. Idealne wykończenie sałatek oraz świetny dodatek do warzyw. Fantastyczny, kremowy sos ranch lub też sos farmerski, bardzo prosty w przygotowaniu i niesamowicie smaczny.

sos ranczerski

Domowy sos ranczerski.

Kilka prostych i tanich składników, które na pewno masz w lodówce i masz pyszny sos farmerski! Uwielbiam domowe sosy, bo są o wiele smaczniejsze niż te gotowe dostępne w sklepach. A na pewno o wiele zdrowsze! Jeśli tak jak ja lubisz domowe sosy to polecam Ci skorzystać z przepisu na sos musztardowo- miodowy, sos miętowy, sos tysiąca wysp. Przygotowanie sosu ranczerskiego zajmie Ci kilka minut. Sos ranczerski jak zrobić? Aby zrobić dressing ranczerski wystarczy jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki! Proste prawda?

Sos jest bardzo świeży i aromatyczny, ponieważ zawiera świeże zioła. W sezonie zawsze korzystam ze świeżych ziół, natomiast zimą sięgam również po te suszone. Dodatkowo dressing ranczerski, możesz doprawić świeżą kolendrą lub bazylią. Jeśli oczywiście lubisz te aromatyczne zioła.

Aby ranch dressing był naprawdę smaczny użyj dobrej jakości majonezu. Najlepiej takiego bez konserwantów i zagęszczaczy. Majonez możesz również zrobić sam w domu.

Ten świetny sos ranczerski do jajek smakuje wyśmienicie. Możesz go również podawać do grilla.

Zapraszam na przepis!

Sos ranczerski. Jak zrobić?

Składniki.

Szklanka ma standardową pojemność 250 ml.

  • majonez 1/2 szklanki
  • śmietana kwaśna 18 % 1/2 szklanki
  • maślanka 1/2 szklanki ( lub mniej w zależności od tego jaka konsystencję sosu chcesz otrzymać)
  • koperek posiekany 1 łyżeczka
  • szczypiorek posiekany 1 łyżeczka
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka
  • cebula suszona 1/3 łyżeczki
  • czosnek suszony 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny 1-2 łyżeczki

Sos ranczerski. Przepis.

Majonez, śmietanę oraz maślankę umieść w naczyniu i dokładnie wymieszaj. Maślankę dozuj w zależności od tego jaką konsystencję sosu chcesz otrzymać. Przy użyciu polowy szklanki sos będzie dość rzadki. Jeśli chcesz otrzymać bardziej gęsty sos użyj mniejszej ilości maślanki. Dodaj koperek, natkę pietruszki, szczypiorek, suszony czosnek, cebulę oraz sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj. Gotowy sos umieść w lodówce.

Jak przechowywać? Sos ranczerski przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4 dni.

sos ranczerski

Życzę smacznego!

sos ranczerski

Napisz komentarz