Domowy sos tatarski jest o wiele smaczniejszy od tych gotowych, dostępnych w sklepach. Klasyczny, prosty przepis, a co najważniejsze bez sztucznych dodatków. Idealny i smaczny dodatek do wielu dań. Świetnie komponuje się z jajkami gotowanymi na twardo lub też mięsem. Klasyczny sos tatarski. Gdy zrobisz ten tradycyjny sos tatarski, myślę że już nigdy nie kupisz...

Domowy sos tatarski jest o wiele smaczniejszy od tych gotowych, dostępnych w sklepach. Klasyczny, prosty przepis, a co najważniejsze bez sztucznych dodatków. Idealny i smaczny dodatek do wielu dań. Świetnie komponuje się z jajkami gotowanymi na twardo lub też mięsem.

Klasyczny sos tatarski.

Gdy zrobisz ten tradycyjny sos tatarski, myślę że już nigdy nie kupisz gotowego w sklepie. A przynajmniej ja już nie kupuję. Tym bardziej, że przygotowanie nie jest skomplikowane. Prosty przepis z łatwo dostępnych składników. Sos tatarski, skład to ogórki konserwowe, grzybki marynowane, cebulka oraz odrobina majonezu i śmietany. Zawsze używam grzybków marynowanych, które robię sama. Jeśli nie masz takich możesz spokojnie użyć marynowanych pieczarek. Sprawdzają się w tym przepisie bardzo dobrze. Aby zrobić sos wystarczy jedynie drobno pokroić wszystkie składniki, a następnie dokładnie wymieszać. Ważne jest też, aby sos po przygotowaniu umieścić w lodowce na jakiś czas. Najlepiej na minimum 2 godziny, ponieważ im dłużej tym lepiej. Dzięki czemu sos rewelacyjnie przejdzie smakami. W przeciwnym razie otrzymasz majonez ogórkowy z grzybkami 🙂

Taki sos tatarski do ryby smażonej pasuje idealnie. Ale i nie tylko! Idealnie pasuje też do smażonego, pieczonego mięsa, warzyw a nawet do śledzi.

Sprawdź również inne przepisy na domowe sosy : Sos czosnkowy, Sos tysiąca wysp, Sos ranczerski oraz sos algierski.

sos tatarski

Zapraszam na przepis!

Sos tatarski. Przepis.

Składniki.

  • ogórki konserwowe 2 szt.
  • grzybki marynowane 6 szt.
  • cebula 1/2 szt.
  • jajko 2 szt.
  • śmietana kwaśna 3 łyżki
  • majonez 6 łyżek
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie.

Jajka ugotuj na twardo. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj ze śmietaną, majonezem oraz cukrem. Ogórki, grzybki marynowane, cebulę oraz białka jajek pokrój drobno. Dodaj sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku i umieść w lodówce.

Sos podawaj do śledzi, jajek gotowanych na twardo lub też mięs. Możesz go przechowywać 2-3 dni w lodówce.

Życzę smacznego!

sos tatarski

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.