Genialny przepis na pyszny domowy sos tysiąca wysp. Świetny dodatek do domowych potraw. A co najważniejsze? Zrobiony z domowych składników, które na pewno masz pod ręką. Domowe sosy i dressingi są o wiele lepszym wyborem, niż te zakupione w sklepie, ponieważ dokładnie wiesz co się w nich znajduje! To pikantny sos, który można wykorzystać do wielu potraw! Jeśli lubisz domowe sosy, koniecznie wypróbuj ten przepis na domowy sos tysiąca wysp!

Jak zrobić domowy sos tysiąca wysp?

Wykonanie domowego sosu nie jest trudne oraz lista potrzebnych składników jest bardzo krótka. Do zrobienia sosu pirackiego najlepszy będzie majonez domowej roboty, jednak możesz też wykorzystać gotowy majonez z dobrym składem. Jeśli chcesz otrzymać fit sos 1000 wysp, możesz majonez zastąpić jogurtem, a ketchup koncentratem pomidorowym. Sos tysiąca wysp jest dość rzadki, jednak jeśli chcesz, możesz zagęścić go jajkami ugotowanymi na twardo. Gotowy sos możesz przechowywać kilka dni w lodówce, jednak pamiętaj aby był zamknięty szczelnie. Jednak jeśli świeżą cebulę i czosnek zastąpisz suszonymi, twój sos zachowa świeżość dłużej.

Do czego pasuje sos tysiąca wysp?

Domowy sos piracki to zdecydowanie mój ulubiony, jest pikantny, słodko-kwaśny. Lecz oczywiście taki który zrobiony jest w domu. Staram się unikać gotowych sosów, bo zawierają chemiczne dodatki, np. guma guar. Przepisy domowe nie zawierają tego typu dodatków. Ten domowy sos idealnie pasuje jako dresing do sałatki, jednak nie tylko! Genialnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki, frytki, hot dog, burger. Taki sos doskonale pasuje też do kebabu.

Zapraszam na przepis!

Składniki.

Oto składniki których będziesz potrzebować:

  • 4 łyżek majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 małe korniszony
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz cayenn
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka ugotowane na twardo ( do ewentualnego zagęszczenia sosu)
sos tysiąca wysp

Domowy sos tysiąca wysp. Przepis.

Cebulę, czosnek i korniszony, pokrój drobno. Majonez, ketchup, śmietanę, sok z cytryny, cukier, pokrojone warzywa umieść w wysokim naczyniu i zblenduj na jednolitą gładką masę. Następnie dopraw solą, pieprzem oraz pieprzem cayenn. Jeśli nie masz blendera, możesz wszystkie składniki wymieszać za pomocą trzepaczki do jajek. Jeśli sos wyda Ci zbyt rzadki możesz go zagęścić, blendując z ugotowanymi na twardo jajkami.

Życzę smacznego!

sos tysiąca wysp

Szukasz pomysłu na domowy fast food?

Polecam Ci mój przepis na domowy kebab z piekarnika, domowy kebab w tortilli.

Napisz komentarz