Najlepszy i najprostszy przepis na prawdziwe spaghetti bolognese, które robię dość często. Klasyczny i najbardziej popularny sos boloński to danie włoskiej kuchni, które uwielbiają najmłodsi ale i dorośli. Mięsny sos boloński z mieloną wieprzowiną, wołowiną oraz boczkiem. Bardzo pyszne danie z makaronem, które szczerze polecam wypróbować każdemu! Spaghetti bolognese. Jak zrobić? Spaghetti bolognese, przepis jest...

Najlepszy i najprostszy przepis na prawdziwe spaghetti bolognese, które robię dość często. Klasyczny i najbardziej popularny sos boloński to danie włoskiej kuchni, które uwielbiają najmłodsi ale i dorośli. Mięsny sos boloński z mieloną wieprzowiną, wołowiną oraz boczkiem. Bardzo pyszne danie z makaronem, które szczerze polecam wypróbować każdemu!

Spaghetti bolognese. Jak zrobić?

Spaghetti bolognese, przepis jest prosty w przygotowaniu, lecz dość czasochłonny. Najważniejszy i najtrudniejszy jest dobór odpowiednich składników oraz kontrolowanie sosu, aby uniknąć przypalenia. Zastanawiasz się jakie mięso wybrać na spaghetti bolognese? Odpowiedź jest bardzo prosta. Mięso powinno być świeże oraz bardzo dobrej jakości. Wybierz mięso wołowe oraz wieprzowe. Mięso, które wykorzystasz do zrobienia sosu bolońskiego powinno być dość tłuste, ponieważ tłuszcz jest bardzo istotny (zwłaszcza wieprzowy) w końcowym smaku potrawy. Mięso nie powinno być zbyt drobno zmielone. W niektórych przepisach spotkać można metodę drobnego siekania mięsa na sos boloński. Jednak ja drobno siekam tylko boczek Kolejnym ważnym aspektem jest dobór odpowiedniego wina. Jakie wino do spaghetti bolognese będzie najlepsze? Do zrobienia sosu bolońskiego najlepsze będzie czerwone lub białe wino wytrawne. Wino, jak i reszta składników musi być dobrej jakości, ponieważ jego smak będzie wyczuwalny w potrawie. Pamiętaj, że zła jakość składników może zepsuć najlepsze danie.

Zapraszam na przepis!

spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese. Przepis.

Jak długo gotować spaghetti bolognese? Czas gotowania sosu bolońskiego jest bardzo ważny, ponieważ im dłuższy czas gotowania tym sos jest smaczniejszy. Duszenie sosu do spaghetti bolognese wymaga minimum 2 godziny, a najlepiej około 4 godziny. Jakie przyprawy do spaghetti bolognese?W zależności od regionu, receptur rodzinnych sposób przyprawienia sosu bolońskiego jest różny. Może to być wyłącznie sól oraz pieprz. Dodatkowo można użyć suszonego oregano oraz suszonej bazylii. Z podanych składników otrzymasz 4-5 porcji domowego spaghetti bolognese.

składniki.

  • mięso mielone wołowe (użyłam mielonej pręgi) około 150 gram
  • mięso mielone wieprzowe (użyłam mielonej łopatki) około 250 gram
  • boczek około 250 gram
  • pomidory w puszcze krojone 1 puszka
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
  • średniej wielkości cebula 1 szt.
  • seler naciowy 3-4 gałązki
  • marchewka 1 szt. średniej wielkości
  • mleko 3,2 % 1 szklanka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • wino czerwone wytrawne 150 ml
  • bulion lub woda opcjonalnie do podlewania sosu
  • bazylia, oregano (opcjonalnie)
  • makaron spaghetti 400 gram

wykonanie.

Wykonanie sosu do spaghetti bolognese rozpocznij od przygotowania oraz umycia warzyw. Czystą i obraną marchewkę możesz pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Ja zawsze używam tarki. Seler naciowy oraz obraną i czystą cebulkę drobno posiekaj. Następnie bardzo drobno posiekaj boczek. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekany boczek wieprzowy. Smaż do momentu aż boczek całkowicie się wytopi i dodaj warzywa. Następnie dodaj mielone mięso wieprzowe oraz wołowe. Smaż do momentu, aż się zarumieni z obu stron mieszając.

Następnie, gdy mięso będzie już rumiane dodaj wino i gotuj na średnim ogniu do momentu, aż alkohol całkowicie odparuje. Zauważysz to gdy zapach alkoholu przestanie się wydzielać podczas gotowania. W tym momencie dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy oraz sól. Następnie duś pod przykryciem przez około 90 minut na bardzo wolnym ogniu (możesz nawet dłużej!) . Jednak co jakiś czas kontroluj gotowanie i w razie potrzeby delikatnie podlewaj bulionem lub wodą.

Następnie dodaj mleko i duś jeszcze około 30 minut, lub do momentu aż sos osiągnie odpowiednią gęstą konsystencję.

Makaron ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu.

Na koniec sos do spaghetti bolognese dopraw pieprzem oraz ewentualnie solą.

spaghetti bolognese

Życzę smacznego!

spaghetti bolognese

Polecam Ci: makaron ze śmietaną i boczkiem, makaron z tuńczykiem, makaron z kurczakiem i szpinakiem oraz makaron z boczkiem i pieczarkami.

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.